SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. Foto: TT.

Publicerad 23 juni 2020

Offensiv satsning på unga vinteridrottare mot 2026 och 2030

SOK gör långsiktiga satsningar på ett 20-tal talanger i skridsko, curling, skidskytte och kälksport. Det är den första vågen av satsning på unga vinteraktiva i projektet Olympisk Offensiv.
- SOK gör nu nya spännande och långsiktiga satsningar med sikte på vinter OS 2026 och 2030. Fler talanger från fler grenar ska få bättre möjligheter till bra träning och specialsatsningar, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

En av tankarna med Olympisk Offensiv är att stötta utvecklingen av talanger med sikte på vinterspelen 2026 och 2030. Projektet är tänkt som en förberedande satsning för unga lovande idrottare som på sikt kan ta plats i SOK:s stödprogram Topp och Talang.

I skridsko finns en grupp på åtta talanger, både pojkar och flickor, som kommer att samlas för daglig träning med Göteborg som bas. Tränare blir Joel Eriksson, med Wolfgang Pichler som manager och senior rådgivare. Gruppen kommer också att ha regelbundna isläger i Inzell, en skridskoklassisk tysk by.

Stöd av resursteam

I curling görs en satsning på ett starkt kommande damlag, lag Wranå. Laget med Isabella Wranå, Jennie Wåhlin, Almida de Val och Fanny Sjöberg har vunnit guld både i Universiaden och junior-VM de senaste säsongerna. Laget ska nu få förbättrade tävlings- och träningsmöjligheter, samt tillgång till SOK:s resursteam.

I skidskytte görs en satsning på en grupp unga herrar om sju personer. Gruppen kommer att ha Jonas Johansson som tränare och de kommer att dra nytta av de fina förutsättningarna som finns för skidskytteträning i Östersund men också ges möjlighet till läger i tuffare terräng och en utökad dos av skytteträning.

I kälksport ser SOK över möjligheterna till en satsning på ett par rodelåkare och någon skeletonåkare. Satsningen har inletts med att stärka den fysiska träningen på hemmaplan och skulle efterhand kunna utökas med internationella träningsveckor på olika banor.

Wolfgang Pichler. Foto: TT.

Wolfgang Pichler. Foto: TT.

Pichler utvecklare

Flertalet av de 20-talet talangerna i denna första våg av Olympisk Offensiv för vinteridrott kommer att samlas under september månad för ett läger i regi av Wolfgang Pichler, som är huvudansvarig talangutvecklare i projektet.

- Vi kommer att träna hårt både tillsammans och varje gren för sig. Under lägret kommer vi också att ha SOK:s resurspersoner på plats för att lära för framtiden och genomföra en del tester samt ha fortbildning och ett intensivt utbyte mellan tränarna, säger Wolfgang,

- Det är viktigt att vi börjar i tid med att satsa på talangerna så att de lär sig träna bra, det är nödvändigt för att de ska ha chansen att nå världstoppen, säger Wolfgang Pichler, talangutvecklingsansvarig i projektet Olympisk Offensiv.

Det pågår fortsatt en inventering av ytterligare vinteridrotter för att utveckla fler långsiktiga satsningar som en del av Olympisk Offensiv med sikte på OS 2026 och 2030.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper