Foto: TT.

Publicerad 20 mars 2024

Olympisk offensiv på skyttar i Sävsjö

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) utökar Olympisk Offensiv med en satsning inom skyttesport.
- Målet är att fler svenska skyttar ska ta sig till OS i Los Angeles 2028 och eventuellt redan där ha kapacitet att konkurrera i världstoppen. På ännu längre sikt är målet att nå sin fulla potential och medaljnivå till OS i Brisbane 2032, säger SOK:s sportchef Carina Skoog.

Satsningen är långsiktig men utvärderas årligen och under 2024 ingår följande skyttar:

  • Hannah Göransson (gevär)
  • Isabelle Johansson (gevär)
  • Jesper Johansson (gevär)
  • Mark Binnermark (lerduva)

Benson tränare

Basen i satsningen för gevärsskytte är att bygga vidare på den redan i dag framgångsrika miljön i Sävsjö där det finns ett Riksidrottsgymnasium, där flera av skyttarna går eller har gått. SOK har anlitat paraskytten Anna Benson som ansvarig tränare för gevärsskyttarna. Anna har egna internationella toppmeriter med bland annat ett silver från Paralympics och elva VM-medaljer. Förstärkningen av träningsmiljön innefattar även ett utökat medicinskt stöd och tillgång till resurspersoner med specialistkunskap i bland annat fysträning. Satsningen är ett gemensamt initiativ mellan SOK och Svenska Skyttesportförbundet.

- Vi har just nu sex skyttar i SOK:s stödprogram Topp och Talang, där två av dem redan tränar för Anna Benson och befinner sig i träningsmiljön i Sävsjö. Vi ser att det just nu finns flera yngre skyttar som har stor potential att nå hela vägen till världstoppen, både vad det gäller deras utvecklingspotential och inställningen till sin satsning. Jag har goda förhoppningar att vi med detta extra stöd kan ge skyttarna ännu bättre förutsättningar till att utvecklas optimalt, säger Carina Skoog, ansvarig sportchef på SOK.

- Vi har ett riktigt bra gäng gevärsskyttar på gång nu, så det är extra roligt att kunna förstärka dessa med Annas kompetens, säger Therese Lundqvist, ansvarig sportchef på Svenska Skyttesportförbundet.

Anna Benson är i dagsläget tränare för de två gevärsskyttar som finns i Topp och Talang, Marcus Madsen och Victor Lindgren, och hon får nu fler skyttar att jobba med i form av Hannah Göransson, Isabelle Johansson och Jesper Johansson.

- De är en väldigt rolig grupp att jobba med, så positiva och hjälpsamma mot varandra. Det är inte alltid självklart i en individuell idrott, där vi i slutändan tävlar emot varandra, säger Anna Benson, ansvarig skyttetränare för gevärsskyttarna.

Hittills har både Marcus och Victor tagit stora kliv i sin utveckling och gjort fina resultat. Victor tog VM-guld under 2023 och Marcus har flera pallplaceringar i världscupen. Förhoppningen är att Anna Benson ska kunna lotsa fram fler skyttar mot världseliten:

- Med en förstärkt träningsmiljö och satsning på skyttarna kommer satsningen att hålla hög internationell klass. Det långsiktiga målet att nå den absoluta världstoppen och framtida olympiska medaljer, säger SOK:s sportchef Carina Skoog.

Tillgång till expertis

För lerduveskytten Mark Binnermark innebär satsningen att extra tillgång till expertis från SOK vad gäller fysplanering, fysupplägg, fysträning samt tillgång till medicinskt stöd. Satsningen kommer även extra stödjas med tillgång till träning och tävling i en internationell miljö.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper