Det svenska laget på VM 2023: Emelie Westlund, Jennifer Williams, Tonya Paulsson, Elina Grawin och Alva Eriksson. Ledare Helena Andersson Melander, Sebastian Melander och fysio Anna Stenholm. Foto: Filippo Tomasi.

Publicerad 14 februari 2024

Olympisk offensiv på gymnastik

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) inleder en olympisk offensiv för kvinnliga artistiska gymnaster.
- Målet är utveckla gymnaster som kan ta sig till final och prestera under OS i Brisbane 2032, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud.

Satsningen är ett gemensamt initiativ mellan SOK, Svenska Gymnastikförbundet (SGF) och Eskilstuna Gymnastikförening (EGF). I Eskilstuna finns två av landets mest meriterade tränare för artistisk gymnastik, Helena Andersson och Sebastian Melander.

- Basen i satsningen är att bygga upp en träningsmiljö där det finns såväl kunskap som erfarenhet av den träning som krävs. För tjejerna gäller det även att hitta en hållbar lösning med skola och träning, säger EGF:s ordförande Bobby J. Berger.

Fyra gymnaster i landslagsdräkter står och preparerar händerna med magnesium under en tävling.

Jennifer Williams, Emelie Westlund, Elina Grawin och Alva Eriksson under VM i Antwerpen 2023. Foto: Filippo Tomasi.

Tio i landslaget

Träningsmiljön och uppbackningen erbjuds till de som ingår i landslaget, som just nu består av tio tjejer: Alva Eriksson, Maya Ståhl, Nora Hanfelt, Tonya Paulsson, Jennifer Williams, Nathalie Westlund, Emelie Westlund, Elina Garvin, Emmy Malmberg och Vilma Timlöv.

- Målsättningen med satsningen är att skapa en miljö som håller högsta internationella klass och är hållbar så att tjejerna kan ha långsiktiga mål och inte behöver stressa fram resultat. Specialister inom nutrition, mental rådgivning, träningslära och medicinsk uppföljning följer aktiva både på gruppnivå och utifrån individuella behov, där stöd skräddarsys utifrån varje individ, säger SOK:s ansvarige sportchef Anders Wiggerud.

- Vårt fokus är en hållbar och långsiktig landslagsverksamhet där individer får möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. I det ser vi samarbetet med Eskilstuna och Eskilstuna kommun otroligt värdefullt och det är viktigt att tillsammans bygga vidare på den lärdom som finns, säger Gymnastikförbundets elitchef Jonas Juhl Christiansen.

Till Kairo

En gymnastiksatsning gjordes under åren 2010-2016 där bland andra Jonna Adlerteg och Emma Larsson ingick. Jonna tog två silvermedaljer i EM och var som bäst tolva i barr vid OS i Tokyo 2021. Emma placerade sig på en 35:e plats på OS i Rio 2016.

- Vi lärde oss mycket om hur en satsning kan genomföras av det tidigare projektet. Nu har vi dessutom en grupp tjejer som redan visat framfötterna internationellt med pallplatser i världscupen och finalplatser i ungdoms-OS och junior-EM. Vi har en bättre bredd nu än vad vi hade 2010, säger Anders Wiggerud.

En viktig del i projektet är att säkra utvecklande tävlingar i internationella miljöer, som helgens världscuptävlingar i Kairo.

- Tävlingen i Kairo är en av tävlingarna som är OS-kval till Paris i sommar. Men det här är en långsiktig satsning. Vi tror absolut att några kommer att delta redan i Los Angeles 2028, men satsningen är i första hand mot att prestera i Brisbane 2032, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper