Blomsterceremonin i flickornas längdskidcross med Märta Rosenberg, Siri Wigger och Tove Ericsson. Foto: OIS

Publicerad 18 januari 2020

Medaljregn i längdskidcross

De svenska längdåkarna tog alla varsin medalj på längdskidcrosstävlingen under världsungdoms-OS. Två silver och två brons gör att Sverige nu har tagit tio medaljer i Lausanne.

Redan i tidskvalet visade de svenska åkarna att de var beredda att slåss om medaljerna i den tuffa längdskidcrossbanan med branta backar, slalomsvängar och hoppers. De svenska tjejerna vann sina semifinaler enkelt och även killarna hade enkla resor till finalen. För flickorna blev det jämn final där Märta, Tove och schweiziskan Siri Wigger låg i täten under hela loppet. Under andra varvet låg Märta Rosenberg i ledning men Wigger kom med hög fart bakom och gick om inför spurten och tog guldet till hemmanationen. De svenska killarna var inte sämre. Edvin Anger kammade hem silver för Sverige och Albin Åström bronset. Guldet gick till norske Nikolai Holmboe som också hade snabbast tid i kvalet.

- Jag var alldeles skakig när killarna gick i mål, det är hur stort som helst, säger Märta Rosenberg efter tävlingen.

För Tove Ericsson var tävlingen hennes internationella debut medan Märta Rosenberg deltog på Europaungdoms-OS i Sarajevo i fjol där hon blev nia på 7,5 km klassiskt.

- Jag har nog dragit nytta av det, även om det inte alls gick så här bra då. Det handlar nog mycket om att lära och skaffa sig erfarenheter, säger Märta Rosenberg.

Nu får svenskarna åka hem till OS-byn en kort stund innan det är dags för medaljutdelning på Medalplaza i kväll där hela fem svenskar får delta eftersom Jennie-Lee Burmansson tog brons i slopestyle några timmar innan längdskidcrossen drog igång.

Sverige har därmed tagit tio medaljer vid världsungdoms-OS i Lausanne 2020. Tre guld och ett brons i alpint, två silver och två brons i längdskidor, brons i skidskytte och brons i freeski. Truppen har redan nu slagit svenskt medaljrekord för världsungdoms-OS. Tidigare rekord var åtta medaljer som Sverige tog vid sommarversionen världsungdoms-OS i Buenos Aires 2018. När det gäller vinterspel så var det tidigare rekordet sex medaljer som Sverige tog i Lillehammer 2016.

Resultat längdskidcross

Flickor: 1) Siri Wigger, Schweiz, 2) Märta Rosenberg, 3) Tove Ericsson

Pojkar: 1) Nikolai Holmboe, Norge, 2) Edvin Anger, 3) Albin Åström

Ishockeytjejerna semifinalklara

Det svenska flicklaget i ishockey säkrade under lördagen en plats i semifinalerna genom att besegra Tyskland med 7-2. Efter en mållös första period lossnade det rejält för svenskorna. Julia Prejus gjorde det första svenska målet efter 2,34 in i andra perioden och även det andra knappa fyra minuter senare. Sverige dominerade matchen totalt och vann skottstatistiken med hela 34-11. Övriga svenska målgörare var Pandora Nåtby, Linnea Adelbertsson, Beatrice Hjälm, Frida Simonsen och Nicole Hall. Semifinalerna spelas på måndag den 20 januari.

Curlingens mixeddubbel i gång med svenska segrar

Curlingens internationellt lottade mixeddubbel har dragit i gång. Olle Moberg som spelar tillsammans med turkiska Berfin Sengul inledde turneringen övertygande med vinst 7-3 mot Lucy Nielson, Nya Zeeland och Henry Gruenberg från Estland. Även Nilla Hallström tillsammans med polska Dominik Szmidt vann sin match mot Carmen Perez, Spanien och Johannes Scheuerl, Tyskland med 10-9. En extremt svängig match på väldigt curlande is.