Lag Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Anna Hasselborg, Sofia Mabergs och Sara McManus med sitt pris som OS bästa lag på ANOC Awards 2018. Foto: ANOC

Publicerad 28 november 2018

Lag Hasselborg utsedda till OS främsta lag

Lag Hasselborg är regerade olympiska och europeiska mästare i curling. Under ANOC-galan i Tokyo fick laget dessutom pris som bästa kvinnliga lag under OS i PyeongChang.
- Det känns extremt overkligt att utses till spelens främsta lag. Jag har fortfarande svårt att fatta att vi vunnit ett OS-guld, säger skippern Anna Hasselborg.

Laget med Anna Hasselborg, Sara McManus, Sofia Mabergs och Agnes Knochenhauer bildades 2015 och tillsammans har de målmedvetet formats till världens främsta curlinglag. Kvartetten haft sitt främsta år som idrottare under 2018. Under spelen i PyeongChang blev det guld efter säker seger mot Sydkorea i finalen.

- Jag är så stolt över att vi kunde spela på det sätt som vi ville under hela turneringen, och att vi samtidigt kunde vi njuta av OS, säger Anna Hasselborg, som är på plats i Tokyo tillsammans med resten av laget för att motta det prestigefyllda priset.

Att klara av att hantera pressen under ett OS kom via noggranna förberedelser, men via en satsning som växte fram. Nu är siktet redan inställt på att försvara OS-guldet i Peking om fyra år.

- Nu kan vi för första gången sätta upp en fyraårsplan mot OS i Peking och den möjligheten ska vi givetvis utnyttja. Men det gäller ändå att fokusera på det som ligger närmast, på nästa match. Det går bara att ha fullt fokus på det som är just nu, säger Anna Hasselborg.

Under ANOC-mötet i Tokyo har även Sverige presenterat sitt bud för att få OS och Paralympics 2026.

- Det vore fantastiskt med att få ett OS till Sverige 2026. Det vore makalöst att få spela ett mästerskap på hemmaplan. Men det är svårt att planera karriären åtta år fram i tiden, för åtta år sedan var jag själva fortfarande bara en junior, säger Anna Hasselborg.

ANOC är en sammanslutning av världens alla nationella olympiska kommittéer. ANOC Awards delas ut varje år i samband med organisationens årsmöte. Förra året fick Sarah Sjöström pris som Europa främsta kvinnliga idrottare.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper