Hans Vestberg, Foto: TT

Publicerad 31 januari 2018

Hans Vestberg lämnar som ordförande för SOK

Hans Vestberg väljer att vid årsmötet den 19 april lämna uppdraget som ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté.
- Efter ett svårt övervägande har jag beslutat att lämna min roll som ordförande för SOK i samband med årsmötet, säger Hans Vestberg.

Vestberg har varit SOK:s ordförande sedan 2016, men han väljer att kliva åt sidan i samband med årsmötet den 19 april.

- Anledningen till mitt beslut är att vi står inför ett mycket viktigt år vad gäller en ansökan om ett OS och Paralympics till Sverige 2026. Då det finns en ypperlig möjlighet att för första gången få vinterspelen till Sverige så krävs det mer närvaro i Sverige av mig som ordförande än vad jag kan erbjuda under 2018, då mitt arbete och min hemvist numera är i USA. Det är inte juste mot den olympiska rörelsen i Sverige att jag som styrelseordförande inte kan ge allt för att förverkliga denna svenska dröm, säger Hans Vestberg.

Vestberg kommer att jobba för fullt med sitt uppdrag som ordförande fram till och med årsmötet i april, och han kommer att finnas kvar som resurs till organisationen därefter. Han tror att Sverige har stora chanser att få arrangera OS och Paralympics 2026 i och med det arbete som redan har lagts ned:

- Jag har fått chansen att arbeta med att få ett olympiskt spel som skulle kunna göra Sverige ännu mer attraktivt och skapa en möjlighet att svetsa samman vårt samhälle. Jag hoppas och tror att jag kommer att vara åskådare och stolt svensk under spelen på hemmaplan 2026.

- Jag tror att Sverige har stora chanser att få arrangera vinterspelen 2026 eftersom IOK:s nya regelverk fokuserar på hållbarhet och kostnadseffektivitet. Vi i Sverige har väldigt fina förutsättningar för att arrangera sådana olympiska spel som IOK vill se, med vår syn på hållbarhet och våra värderingar. Dessutom har vi i stort sett all infrastruktur för tävlingarna på plats. Vi har även fantastisk expertis bland förbunden vad gäller att arrangera internationella vintersporttävlingar.

SOK:s styrelse ser positivt på framtiden men tycker det är synd att Hans slutar.

- Vi i styrelsen delar Hans passion för arbetet med att få OS och Paralympics till Sverige och vi beklagar att Hans valt att avgå. Men vi är glada för att vi får ta del av Hans kunskap, erfarenhet och passion även efter årsmötet. Arbetet i SOK:s styrelse fortsätter med full kraft och energi framåt. Den svenska OS-truppen har börjat anlända till Sydkorea och vi hoppas på fina och framgångsrika tävlingar. Organisationen arbetar just nu med de sista detaljerna för att ge våra olympier så bra förberedelser som det bara går. När det gäller frågan om ordförande för SOK efter den 19 april känner vi oss trygga med att valberedningen tillsammans med medlemmarna nu hanterar den viktiga frågan, säger SOK:s vice ordföranden Per Palmström och Ria Damgren Nilsson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper