Publicerad 2 maj 2024

Cyklist från Stockholm med i Flyktinglaget till OS i Paris

Amir Ansari från Stockholm Cykelklubb är uttagen att tävla för Flyktinglaget under OS i Paris i sommar.

Amir Ansari är född i Iran, men växte upp i Afghanistan, och tvingades som tonåring att fly till Sverige 2015. Amir hamnade till en början på ett flyktingboende i Farsta och eftersom han tävlat i mountainbike i Afghanistan sökte han sig till cykelsporten även i Sverige. Efter att ha fått kontakt med Stockholm CK så började han prova landsvägscykling.

Stöd via SOK

Förra året deltog Amir i VM-tävlingar som ett led till att kvala in till sommar-OS i Frankrike. Amir har under de senaste åren tävlat i SM, med en niondeplats som främsta placering.

Sveriges Olympiska Kommitté har stöttat Amirs satsning mot Paris via IOK:s stödprogram Olympic Solidarity, där totalt 74 idrottare som lever som flyktingar har fått stöd under de senaste åren. Under torsdagen kom beskedet att den nu 24-årige Amir är en av de 36 personer som fått plats i det flyktinglag som ska tävla i Paris.

"Redan en vinnare"

- Alla som är med i laget är redan en vinnare. Stort tack till IOK för den här fantastiska möjligheten. Jag kan inte fatta att jag får åka till Paris, jublade Amir under IOK:s direktsända pressträff där IOK-ordförande Thomas Bach avslöjade vilka i Flyktinglaget som får tävla i Paris.

Flyktinglaget bildades inför OS i Rio 2016 då IOK insåg att det finns många idrottare i världen som är flyktingar. I dagsläget anser man att drygt 100 miljoner människor i världen lever som flyktingar.

OS i Paris invigs den 26 juli.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper