Säsongens sista snöbollskrig för deltagarna på Coachforum i Åre. Foto: SOK.

Publicerad 16 maj 2024

Coachforum i Åre – en unik mötesplats för elittränare

Den 13-16 maj genomförde Sveriges Olympiska Kommitté för första gången Coachforum i Åre, en viktig mötesplats för Sveriges elittränare.

Eventet samlade ett 60-tal framstående tränare och idrottsledare från hela landet för att utbyta erfarenheter och utforska nya metoder för att stärka utvecklingen av svensk idrott på elitnivå.

- Coachforum i Åre har varit produktivt och bidragit till att stärka deltagarnas kompetens men också bildandet av nya professionella nätverk och vänskapsband. SOK:s ambition är att forumet ska bli ett viktigt återkommande event där tränarfrågor på elitnivå kan lyftas, säger Olle Anfelt som är ansvarig för ledarutveckling på SOK.

Programmet inleddes med en djupgående session om tränarrollen från olika vinklar med bland annat Olle Anfelt som arbetar med ledarutveckling på SOK, Daniel Svensson, docent i Idrottsvetenskap på Malmö Universitet och Anton Kalén som är statistiker inom prestationsanalys på SOK. Den andra dagen gav H-C Holmberg, professor i idrottsvetenskap, en uppdatering på den senaste forskningen kring träningsfrågor. Tränarna arbetade också i olika grupperingar där bland annat vintercoacher startade upp planeringen mot kommande vinter-OS i Milano Cortina och deltagarna i SOK:s utvecklingsprogram Topp och Talang Tränare samt Olympisk Offensiv kvinnliga tränare arbetade med utvecklingsplanering av sin tränarroll på olika sätt.

Publik i föreläsningssal. Föreläsaren står framför en presentation med orden Världsledande, Världsklass, Högpresterande.

H-C Holmberg, professor i Idrottsvetenskap, uppdaterar tränarna på Coachforum om den senaste idrottsforskningen. Foto: SOK.

– Alla tränare får en individuell utvecklingsplan och en mentor som stöttar dem att utveckla sin tränarroll. Vi provar ett nytt digitalt verktyg där ambitionen är att få en levande tränarcommunity där utvecklingsplanen går från att vara en skrivbordsprodukt till ett levande verktyg i vardagen, säger Katarina Vangdal som är ansvarig för Topp och Talang Tränare.

Tredje dagen på Coachforum fokuserade på prestationspsykologi och ledarskap med föreläsning av prestationspsykologerna Malin Tillman och Andreas Claeson samt erfarenhetsutbyte kring coachning och mästerskap. Deltagarna fick chans att dela viktiga lärdomar från tidigare olympiska spel och mästerskap.

Anders Ekstrand fortsatte eftermiddagen med föreläsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom elitidrott och återhämtningsstrategier för tränare för att säkra en långsiktig och hållbar tränarkarriär.

– Vi har haft fantastiska dagar här i Åre. Stort tack till Svenska Skidförbundet som låtit oss vara i deras lokaler och till Skistar som huserat deltagarna på deras anläggning Brunkulla. Vi ser fram emot att fortsätta traditionen att samla Sveriges elittränare för att tillsammans arbeta för excellens och framgång inom svensk idrott, säger Mårten Fredriksson, projektansvarig för Coachforum Åre

Partners

Huvudsponsorer, logotyper