Astrid Hedin blev bästa svenska i flickornas super-G i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Publicerad 21 januari 2024

Alpinåkarna startade ungdoms-OS lovande

Under andra dagens tävlingar i ungdoms-OS visade alpinåkarna att de har något super på G i Sydkorea. Liam Liljeborg blev femma, Elliot Westlund sjua och Astrid Hedin åtta i söndagens super-G.

Liam Liljenborg vara bara en tiondel från medalj i killarnas race. Liam bröt mållinjen på tiden 54,88 och var 46 hundradelar efter segrande tysken Benno Brandis. I ett tätt race fanns 16 åkare inom en sekund. Elliot Westerlund blev sjua, men var bara 19 hundradelar från medalj. Alexander Ax Swartz hade ett sent startnummer, men slutade som 16:e och var bara 99 hundradelar efter guldmedaljören.

- Väldigt kul att de äntligen fick sätta på sig nummerlappen. Både killarna och tjejerna gjorde riktigt bra ifrån sig. Vi hade väl inga förväntningar på förhand, men nu vet vi att vi finns med i toppen då super-G inte ska vara vår toppgren, säger svenske huvudtränaren Mathias Moberg, med sikte på måndagens kombinationstävlingar.

Astrid snabbaste 16-åring

I tjejernas lopp susade Astrid Hedin ned som åtta, 78 hundradelar från italienska guldmedaljören Camilla Vanni.

- Det var skitkul, skönt att han premiären avklarad, säger Astrid.

Astrid Hedin är 16 år och född 2007, hon är därmed ett år yngre än de flesta av medtävlarna under världsungdoms-OS i Sydkorea och ingen annan född 2007 var snabbare i söndagens lopp. Tredje bästa tid av 2007:orna hade svenskan Lina Gustafsson, som totalt slutade på 15:e plats. Tredje svenskan, Louise Lundquist, slutade på 29:e plats.

Maya Rennermalm och Anton Modigs under singelmixedstafetten i Gangwon 2024. Foto: OIS.

18:e i stafett

Lundqvist delade hedersuppdraget som fanbärare under invigningsceremonin med skidskytten Anton Modigs, som också var igång under den andra tävlingsdagen. Modigs bildade par med Maya Rennermalm i singelmixedstafett.

Den svenska doun behövde två straffrundor och 18 extraskott för att ta sig igenom de åtta skjutningarna. Det räckte till 18:e plats, drygt fem minuter och 40 sekunder efter segrande Frankrike.

Efter två segrar under inledningsdagen blev det på söndagen förlust mot starka Japan för den svenska kvartetten med Ivan Almeling, Vilmer Nygrem Astrid Linder och Matilda Lindberg. Japan vann med 10-2 efter att ha vunnit den inledande omgången med 6-0.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper