Illlustration: Paris 2024

Publicerad 20 november 2023

Vädret att vänta i Paris 2024

Vad kan du vänta dig för väder under OS-tävlingarna i Paris 2024? Här redovisar SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson sin kartläggning av fakta och väderdata från området.

Frankrike har en mycket varierad geografi. Långa kuster både längs Atlanten och Medelhavet, stora slätter med jordbruksmark, stora floder med dalgångar men också högalpin terräng med Europas högsta berg Mont Blanc (4 810 meter över havet).

Som svensk sommar eller galet varmt

Nordvästra Frankrike, där Paris ligger, har normalt sett ett sommarklimat som inte är så olikt en ”bra”, varm sommar i södra Sverige. På samma sätt som i Sverige så varierar sommarvädret ganska mycket mellan åren. Värmeböljor förekommer i stort sett varje sommar, men även lågtryck med fronter och regn tillhör normalbilden. Som jämförelse är skillnaden i medeltemperatur mellan Paris och Eskilstuna under juli och augusti ca 2°C (20°C respektive 18°C). Mer intressant är att se på vilka extremvärden som kan inträffa under en tävlingsdag, som har varierat hela 34 grader om man tittar på data som noterats i mätningar mellan 2001 och 2021.

Uppmätta rekordtemperaturer

  • Lägst under ett dygn:
    mimimum: +9 grader (augusti 2014)
    maximum: +14,8 grader (augusti 2013)
  • Högst under ett dygn:
    minimum: +25,5 grader (augusti 2003)
    maximum: +42,8 grader (augusti 2019)

Om det blir värmebölja

Då värmen bedöms vara den meteorologiska faktor som kan påverka prestationen mest finns det anledning att studera frekvensen och längden på värmeperioderna i Paris. Under dessa perioder är det vanligt med temperaturer runt 35°C på eftermiddagarna, i extrema fall över 40°C. Värmebelastningen på kroppen blir dessa dagar hög. Normalt är en värmeperiod typiskt tre dagar lång under sommaren men den längsta värmeböljan som uppmätts varade 14 dagar (2004).

Riktigt varma dagar är ett riktmärke att det är över 30°C mellan klockan 10 och 23, men värmebelastningen är som högst mellan klockan 13 och 19. Genom rätt förberedelser i din träning, en planerad värmeacklimatisering och en bra strategi för kost och dryck kommer du prestera på topp även i denna miljö. 

Kläder som lindrar i hettan

- Svenska truppen hade stor hjälp av UNIQLO:s kläder med värmeanpassade material och specialframtagna västar och andra kylssystem för att hålla nere kroppsvärmen som togs fram till spelen i Tokyo. Med lärdomar från de tävlingarna jobbar UNIQLO nu på att förbättra dessa ytterligare inför spelen i Paris, berättar SOK:s sportchef Henrik Forsberg som har ansvar för acklimatisering och värmeanpassning.

Regnskurar och åska

Under sommaren är det inte ovanligt med kraftiga regnskurar och åska. Dessa uppstår oftast på eftermiddagarna och kvällarna och kan lokalt ge mycket stora mängder nederbörd. Statistiken säger att det som mest har varit tre dagar med regn i rad under OS-perioden. Som mest har det kommit 104,2 mm nederbörd på ett dygn, vilket är mycket, men på samma nivå som rekorden i Sverige. Längsta perioden utan nederbörd har varit 24 dagar.

Tomas Mårtensson, meteorolog på SOK. Foto: TT

Lär dig ännu mer om vädret i Paris

 

Aktuell data om luftkvaliteten i Paris hittar du på:

https://www.airparif.asso.fr/ Länk till annan webbplats.

Har du frågor om väder och klimat kopplat till Paris 2024, kontakta: Tomas Mårtensson, meteorolog SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper