Vésteinn Hafsteinsson i samband med OS i Tokyo. Foto: TT.

Publicerad 21 januari 2023

Vésteinn slutar som tränare

Vésteinn Hafsteinsson har bestämt sig för att avsluta sin tränarkarriär och slutar på SOK.
– Det har varit en fantastisk tid för mig i Sverige, men det är tid för mig att flytta hem till Island, säger 62-åringen.

Vésteinn Hafsteinsson har varit anställd på SOK som High Performance Manager. Foto: TT.

Vésteinn Hafsteinsson har varit anställd på SOK som High Performance Manager. Foto: TT.

Vésteinn Hafsteinsson har varit framgångsrik kasttränare i 25 år. De största framgångarna har kommit inom diskus där han lett två aktiva, Gerd Kanter från Estland och svenske Daniel Ståhl, till VM- och OS-guld.

– Det är dags att sätta punkt för den här delen av mitt arbetsliv och prioritera mig själv och familjen. Jag har nya roliga utmaningar som väntar, säger Hafsteinsson.

Enligt honom själv var höjdpunkten året 2021 under OS i Tokyo då Daniel Ståhl och Simon Pettersson vann guld respektive silver i diskus.

– Jag är väldigt stolt över de senaste 15 åren som jag tillbringat med svenska kastare på Prestationscenter Kast i Växjö, säger Hafsteinsson.

I kula har det också blivit fina framgångar med bland annat dansken Joachim B Olsen som tog silver vid OS i Aten 2004 och Fanny Roos som tog första kvinnliga kulmedaljen någonsin för Sverige på inomhus-EM i polska Torun 2021.

– Det har varit en fantastisk men tuff resa. Jag har jobbat med 56 idrottare från tio länder som tillsammans har vunnit 20 mästerskapsmedaljer under dessa år och är tacksam för alla samarbetspartners som har gjort detta möjligt. Men nu börjar ett nytt kapitel i mitt liv, säger Vésteinn.

Flyttar till Island

Tillsammans med hustrun Anna flyttar Vésteinn till Island där han har fått ett nytt uppdrag för Islands Idrotts- och Olympiaförbund. På visitkortet kommer det framöver att stå Afreksstjóri, som översatt till svenska betyder Prestationsdirektör.

– Jag kan inte tänka mig bättre avslut på min karriär än att ta all kunskap som jag har tillägnat mig i alla dessa år i olika länder till mitt hemland, säger Vésteinn.

Slutar på SOK

Förutom att vara tränare åt framgångsrika olympier som Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos har Vésteinn även haft en anställning på SOK som High Performance Manager. Han har i den rollen använt sin digra erfarenhet till att vara mentor för andra tränare, i synnerhet i friidrott med även i andra idrotter.

– Vésteinn har gjort ett stort jobb för SOK och dubbelsegern i diskus under OS i Tokyo är en modern svensk idrottsklassiker. Stort tack för den här tiden, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper