Gunilla Lindberg, Frida Hansdotter, Stefan Holm, Petra Sörling, Pernilla Wiberg och Niklas Carlsson är svenskarna som finns med i IOK:s kommissioner. Foto: TT/SOK:

Publicerad 3 oktober 2022

Flera svenskar med i IOK:s kommissioner

Sverige har fått med sju personer i IOK:s olika kommissioner. Det är Gunilla Lindberg, Frida Hansdotter, Petra Sörling, Niklas Carlsson, Olle Dahlin, Stefan Holm och Pernilla Wiberg.

Gunilla Lindberg är den svensk som har allra flest olympiska uppdrag. Hon är generalsekreterare för ANOK (sammanslutningen för 206 nationella olympiska kommittéer) och sitter dessutom som ledamot i IOK samt i styrelsen för både Europeiska Olympiska Kommittén samt Sveriges Olympiska Kommitté. Nu har Gunilla dessutom fått ännu flera uppdrag inom IOK. Lindberg sitter med i följande kommissioner:

  • Koordineringskommission för sommar-OS i Paris 2024
  • Koordineringskommission för världsungdoms-OS i Dakar 2026
  • Koordineringskommission för världsungdoms-OS i Gangwon 2024
  • Kommissionen för framtida vinter-OS
  • Programkommissionen (som bestämmer vilka idrotter som finns med på OS)
  • Kommission för Olympic Solidarity (som fördelar IOK:s projektbidrag)

Gunilla Lindberg har varit IOK-ledamot sedan 1996 och är en av de IOK-veteraner som sitter med i flera kommissioner. Glädjande för Sverige är att fler svenskar än tidigare nu gör henne sällskap.

Internationella Skidsförbundets vice generalsekreterare Niklas Carlsson tar plats tillsammans med Gunilla i den kommission som ska koordinera vinterupplagan av världsungdoms-OS i Sydkorea 2024. Olle Dahlin som är ordförande i internationella skidskytteförbundets styrelse är med i kommissionen för hållbarhet och de olympiska spelens arv.

IOK-ledamoten Frida Hansdotter blev invald i IOK:s Aktivas Kommission i samband med spelen i Peking. Där finns även Pernilla Wiberg i form av vice ordförande i World Olympian Association (WOA). Hansdotter sitter dessutom med i kommissionen för Olympism 365.

Det finns även två svenskar med i IOK:s kommission för jämställdhet, mångfald och inkludering. Det är Petra Sörling och Stefan Holm. Sörling är ordförande i Internationella Bordtennisförbundet och dessutom ledamot i SOK:s styrelse. Tidigare OS-vinnaren Stefan Holm var invald i IOK:s Aktivas Kommitté 2012-2021.

Av 546 positioner i totalt 31 kommissioner är antalet nu för första gången helt jämställt med 273 av vardera kön.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper