Styrelsen utanför ANOK:s kontor i Lausanne. Foto: SOK.

Publicerad 3 juni 2022

SOK medverkar i FN-satsning på hållbarhet

Sveriges Olympiska Kommitté ska ansöka om att medverka i FN:s program ”Sport for Climate Action Declaration”. SOK:s styrelse tog beslutet under sitt möte i Lausanne i veckan.
- Ett viktigt steg i vårt hållbarhetsarbete, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Framtiden och hållbarhetsfrågor fanns högt upp på dagordningen under mötesdagarna i Lausanne.

- Styrelsen beslutade att vi ska ta ytterligare steg i arbetet inom miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet, säger Mats Årjes.

SOK:s styrelse har de senaste dagarna befunnit sig i den olympiska huvudstaden Lausanne för möten med de olympiska organisationerna ANOK och IOK. ANOK är sammanslutningen för alla världens nationella olympiska kommittéer och har svenska Gunilla Lindberg som generalsekreterare. Styrelsen besökte också Internationella Olympiska Kommitténs huvudkontor och fick presentationer om IOK:s hållbarhetsarbete, Olympic Solidarity och IOK:s nya process för OS-ansökningar.

Utvecklingsfrågor i fokus

Förutom hållbarhetsfrågor så arbetade styrelsen med andra viktiga framtidsfrågor under dagarna i Lausanne. SOK:s uppdrag och verksamhetsinriktning diskuterades däribland hur det olympiska varumärket ska stärkas och hur Topp och Talang-programmet och stödet till aktiva och förbund kan utvecklas. På årsmötet 2023 kommer en ny verksamhetsinriktning för perioden 2023–2028 att antas. Under hösten 2022 kommer SOK och medlemsförbunden att arbeta med SOK:s uppdrag och framtida inriktning, bland annat under ett gemensamt seminarium i Olympia, Grekland.

- SOK är starkt och också redo för flera offensiva steg framåt. Nu ser vi fram emot att kommande år utveckla verksamheten tillsammans med våra medlemsförbund, säger Mats Årjes.

IOK:s huvudkontor i Lausanne hade hissat den svenska flaggan när SOK:s styrelse var på besök. Foto: SOK.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper