Forskaren Laura Marimon Giovannetti hjälper svenska olympiska seglare. Foto: SOK.

Publicerad 28 september 2022

Medvind i offensiv svensk seglingssatsning

Svenska seglare tog två OS-medaljer i Tokyo i fjol och har haft ännu större framgångar under 2022.
En stor del till att det är vind i seglen stavas forskaren Laura Marimon Giovannetti som är seglarnas nya resursperson.

Seglarförbundet och SOK gör en stor satsning på olika typer av analyser inför Paris 2024 och OS-seglingarna i Marseille. SOK:s och Seglarförbundets kompletterande utvecklingssatsning kräver ny energi och tillkommande kompetens, vilket man funnit i rekryteringen av en internationell toppseglare tillika forskare som ny resursperson, finansierad av SOK, för de OS-satsande svenska båtarna.

- Sedan många år är djup kunskap och utvecklingsarbete om väder, vind och strömmar en naturlig del av OS-förberedelserna liksom givetvis materialutveckling i de olika klasserna, att optimera båt och rigg till lokala omständigheter på OS-vattnen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Tävlat för Storbritannien

Italienfödda Laura är tidigare seglare i världsklass som tävlat för Storbritannien på allra högsta nivå.

- Vi var topp-8 i världen inför Tokyo, men de brittiska uttagningarna var tuffa och båten som fick tävla tog silver, berättar Laura.

När Laura inte fick tävla i Nacra i Tokyo värvades hon snabbt till det svenska teamet av SOK. Sedan december 2020 finns hon med i flera projekt inom olympisk offensiv i egenskap av forskare på SSPA, tidigare Statens skeppsprovningsanstalt, som 2021 köptes av det statliga forskningsinstitutet Rise från Chalmersstiftelsen. Laura har varit anställd på SSPA sedan 2019 och är en framstående forskare med specialitet på förhållandet mellan vätska och struktur. Hon vet allt om hur saker rör sig snabbt i vatten.

- Inför regattor går vi igenom och mäter all utrustning så båtarna blir optimalt utrustade för de förhållanden som gäller, förklarar Laura.

Ett collage med två bilder där den ena förställer Anton Dahlberg och Fredrik Bergström som jublar framför den svenska flaggan. På den andra sitter Josefin Olsson i seglarkläder i sin båt med en svensk flagga.

Två svenska seglarsilver vid OS i Tokyo, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 och Josefin Olsson i Laser Radial. Foto: TT

Bakom medaljer i Tokyo

Under tävlingarna sysslar hon med prestationsanalys och jobbar nära teamets meteorolog så att båtarna kan göra rätt vägval.

- Under OS i Tokyo jobbade jag från hemmaplan i Sverige. Jag klev upp klockan fyra på morgonen varje dag för att kunna ge mina analyser.

Tokyo slutade med svensk succé, med silvermedaljer för Josefin Olsson i laser radial och samma valör för 470-besättningen med Anton Dahlberg och Fredrik Bergström.

Efter Tokyo har samarbetet mellan Laura och det svenska seglingslandslaget fördjupats ytterligare, med sikte på OS i Paris 2024. Laura har nyligen varit på plats i Marseille för att börja samla data.

- Jag har tittat särskilt på strömmarna som finns i bukten. Strömmarna roterar och det kommer vara viktigt att förstå vad det har för effekter, säger Laura.

Hennes analyser har bland annat hjälpt Anton Dahlberg och hans partner Lovisa Karlsson i den nya 470-mixedklassen till EM-guld.

- När 470 har blivit en mixad besättning som förändras ju viktfördelningen ombord en aning med mixade kön. Det är data som jag tittar på, förklarar Laura.

Även Vilma Bobeck/Rebecca Netzler i OS-klassen 49erFX har haft framgångar under sommaren. Det blev silver i VM i början av september.

Två seglare hänger ut från båten för att plana ut skrovet och optimera farten.

49erFX-seglarna Rebecca Netzler och Vilma Bobeck in action. Foto: Sailing Energy.

- Laura har tillfört mycket till laget och var starkt behjälplig till de två medaljer vi tog i Tokyo. Hon är ovanlig i det att hon har både en stark seglingsbakgrund själv kombinerat med forskning och utveckling på högsta nivå i de ämnesområden som är nära vår sport. Hon är mycket resultatinriktad och förstår de prioriteringar som kan ge oss utveckling på både kort och lång sikt. Seglarnas och Lauras samarbete fungerar mycket bra och vi är tacksamma att SOK har gett oss denna möjlighet. Det kommer ge oss ännu fler OS-medaljer framöver, säger förbundskapten Magnus Grävare.

- Jag hoppas på tre svenska medaljer i OS 2024. Jag ser även stora framsteg hos både Nacra och Kite. Men där är nog visionen att det ska ge utdelning i Los Angeles 2028, säger Laura.

Laura Marimon Giovannetti hoppas och tror att hon jobbar kvar med de svenska olympiska båtarna även i Los Angeles 2028.

- Ja, jag älskar verkligen att jobba med det svenska laget, säger hon.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper