Olympialoppets deltagare 2022 fick verkligen visa att det viktiga är att delta och kämpa. Trots regn och rusk sprangs 100000 kr in till välgörande ändamål. Foto: Henrik Kindgren, SOK. .

Publicerad 2 juni 2022

Olympialoppet sprang in 100 000 till UNHCR

Det bjöds på härdande väder på Stockholms Olympiastadion den 28 maj då Olympialoppet genomfördes. Trots regn så var det idel glada deltagare som var med att springa in 100 000 kr till Sverige för UNHCR:s arbete för människor på flykt.

Även i år gick 100 kronor per anmäld löpare oavkortat till Sverige för UNHCR. Tillsammans samlade deltagare, SOK och SOK:s partners in 100 000kr till Sverige för UNHCR och deras arbete för att hjälpa människor på flykt.

– Med kriget i Ukraina finns det i dagsläget 100 miljoner människor på flykt i världen. De behöver allt stöd de kan få, säger Åsa Widell, generalsekreterare, Sverige för UNHCR.

Olympialoppet genomfördes för första gången 2021 – då i digitalt utförande på grund av pandemirestriktioner. Årets upplaga bjöd därmed på det första fysiska arrangemanget som bestod i två motionslopp på fem och tio kilometer, där start och mål på skedde inne på Stockholms Olympiastadion. Banan gick i Lill-Jansskogen i varierande och delvis utmanade terräng. Även i år fanns möjligheten att registrera sitt lopp digitalt och springa var som helst under en veckas tid med hjälp av appen RaceOne.

OS-silvermedaljören i triathlon från 2012, Lisa Nordén och Sveriges senaste OS-maratonlöpare, Carolina Wikström invigde Olympialoppets bana. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

Team AnyPace hjälpte till och stötta Olympialoppets deltagare genom banan. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

Olympiska ambassadörer

Loppets ambassadörer Lisa Norden och Carolina Wikström fanns med när startskottet gick den 28 maj. På plats fanns även Team AnyPace, med Andreas Mathsson i täten, som arbetar för att sprida löpglädje och hjälpa människor uppnå sina mål i löparspåret.

– Så tacksam för att få ha varit med som farthållare. Det är en så fin känsla att hjälpa människor uppnå sina mål, säger Andreas Mathsson.

Bäst tid på fem kilometer hade Jakob Rasmusen (18.20), som vanligtvis tävlar i modern femkamp. I damklassen noterade Marlena Jawaid 20.41 på 5 km. På dubbla distansen noterade Filip Andersson 35.09 och Tereza Smelikova 39.30.

Olympialoppet genomfördes för första gången som ett fysiskt lopp 2022 eftersom premiärupplagan 2021 enbart var i digitalt format. Foto: Henrik Kindgren, SOK.

SOK:s partners Svenska Spel, UNIQLO och Bridgestone är Olympialoppets huvudpartners. Företag som NEH, Jensen|Sleepacy, Flowlife, Careberries, Kronägg och Coca Cola såg till att evenemanget hyllades av deltagarna och prisbordet höll högsta klass.

– Vi är lyckligt lottade som har så starka och drivande partners som gör att vi kan leverera en så bra upplevelse som möjligt. Olympialoppet är öppet för alla och det såg vi verkligen i lördags, det spelar ingen roll om du är gammal eller ung, om du vill springa eller gå. Det viktigaste är att vi tillsammans bidrar till en bättre värld genom idrott, säger Christofer Wallér, projektledare för Olympialoppet.

Olympialoppets löpare på väg ut i Lill-Jansskogen. Foto: SOK

FAKTA/Olympialoppet

Olympialoppet är ett motionslopp som arrangeras av Sveriges Olympiska Kommitté. Loppet passar alla, från elit till glad motionär där det viktigaste inte är att segra utan att kämpa väl. Varje år springer vi tillsammans för en god sak som kan göra världen lite bättre.

Insamlade pengar:

  • 2022: 100 000 kr till Sverige för UNHCR
  • 2021: 203 000 kr till Sverige för UNHCR

Partners till Olympialoppet 2022.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper