Olympialoppets olympiska ambassadörer för 2022 är maratonlöparen Carolina Wikström och triathleten Lisa Norden. Foto: SOK.

Publicerad 22 april 2022

Spring Olympialoppet – hjälp människor på flykt

SOK arrangerar den 28 maj Olympialoppet. Ett motionslopp på fem eller tio kilometer som passar alla, från elit till glad motionär.
Loppets ambassadörer Lisa Nordén och Carolina Wikström ger dig tips hur du kan klara banan kring Olympiastadion.

Olympialoppet har värvat två meriterade löpare som kommer att vara på plats och springa loppet den 28 maj. Maratonlöparen Carolina Wikström deltog under fjolåret i OS i Tokyo och har noterat den näst snabbast svenska damtiden i maraton (2.26.42). Triathlonstjärnan Lisa Nordén dömdes som tvåa i OS i London 2012, även om målfoto likaväl kunde gett en gyllene medalj. Den 28 maj kommer de båda ambassadörer att ge tips om hur man bäst kan ta sig an Olympialoppet.

Olympialoppet är fem eller tio kilometer långt. Du kan antingen springa det fysiska loppet med start och mål på Olympiastadion i Stockholm eller så kan du springa digitalt vart du vill och registrera loppet via din telefon. Olympialoppet löps den 28 maj, medan det digitala alternativet ligger uppe under perioden 20-28 maj. I Olympialoppet gäller det olympiska valspråket, att det viktigaste inte är att segra utan att kämpa väl.

Insamling till UNHCR

Det är andra gången som Sveriges Olympiska Kommitté arrangerar Olympialoppet. Även i år görs en insamling till Sverige för UNHCR och deras arbete till förmån för människor på flykt. Anmälningsavgiften till loppet är 300 kronor. 100 kronor av dessa går direkt till Sverige för UNHCR. Förra året fick Sverige för UNHCR drygt 200 000 kronor.

– Vi vill vara med och skapa en bättre värld genom idrott, säger SOK:s marknadschef Tobias Hauff.

De senaste 20 åren har antalet människor som lever på flykt på grund av krig eller förföljelse mer än fördubblats.
– Olympialoppet är din chans att springa för dem. Du springer inte bara för ditt eget välbefinnande. Du springer även för att rädda liv. Över 12 miljoner människor i Ukraina har tvingats lämna sina hem. De flesta är fortfarande kvar inne i landet mitt i brinnande krig och mer än hälften av alla som flyr är barn. Vi ser nu också många ensamkommande barn bland flyktingarna som tar sig över gränsen. Din hjälp behövs desperat och gör verkligen skillnad, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Nummerlapp hämtas ut hos UNIQLO

Nytt för i år är att man kan hämta ut sin nummerlapp i UNIQLO:s butik på Hamngatan 19-27 maj. På tävlingsdagen den 28 maj hämtas nummerlappen på Olympiastadion.

Alla som springer det fysiska loppet på Olympiastadion får dessutom en t-shirt i samband med att man hämtar sin nummerlapp.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper