Ett av gängen som springer premiären av Olympialoppet i Lill Jansskogen utanför Stockholms Olympiastadion 2021. Foto: SOK

Publicerad 9 juni 2021

Olympialoppet gav över 200 000 till UNHCR

Premiärupplagan av Olympialoppet är i mål. Totalt sprang 1 223 deltagare vilket inbringade 203 000 kronor till UNHCR:s arbete för att hjälpa människor på flykt.

- Olympialoppet har bidragit till att skapa en bättre värld genom idrott, säger SOK:s projektledare Christofer Wallér.

Olympialoppet är ett motionslopp på fem kilometer som genomfördes 19 maj till 2 juni. Det gick att springa några i taget på en bana kring Olympiastadion eller registrera sin tid på hemmaplan. Totalt tog sig 1 223 personer runt kring Stadion eller på annan plats, vilket gav över 200 000 kronor till UNHCR, tack vare alla löpare och SOK:s huvudpartner UNIQLO.

- Många människor på flykt springer för livet och behöver allt stöd de kan få. Därför är det extra roligt att premiären av Olympialoppet blev en sådan succé. Det blev sammanlagt 203 000 till UNHCR:s arbete - tack vare Sveriges Olympiska Kommitté som gav hälften av anmälningsavgiften, UNIQLO som matchade summan och alla som sprang loppet. Jag hoppas verkligen att vi kan göra detta tillsammans nästa år igen, säger Åsa Widell, generalsekreterare, Sverige för UNHCR.

Sverige för UNHCR:s personal med bland annat generalsekreterare Åsa Widell längst till höger ger sig ut på Olympialoppets bana utanför Stadion. Foto: SOK

Under premiärdagen den 19 maj hade några små grupper med inbjudna löpare möjlighet att springa banan kring Olympiastadion. Farthållare fanns på plats, bland annat i form av forna olympiern Malin Ewerlöf.

- Min grupp kämpade väl och det var kul att se, banan är utmanande men riktigt trevlig, säger Ewerlöf.

Många framtida vinterolympier deltog också. De registrerade sina tider samtidigt som de var på träningsläger i grekiska Sivota, där Olympic Camp genomfördes i Apollos regi.

- Loppet hade inte varit möjligt att genomföra utan våra partners. Olympialoppet är en succé från år ett, vi har hittat ett koncept som folk kan samlas kring. Vi har den olympiska kopplingen, Sverige för UNHCR samt starka partners i ryggen som gör att vi går starka in emot nästa år då vi gör detta igen både digitalt och fysiskt med Stockholms Olympiastadion som central punkt, säger SOK:s Christofer Wallér, projektledare för Olympialoppet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper