De svenska herrlaget från Chamonix 1924, lag Anette Norberg i Vancouver 2010 och lag Edin i PyeongChang 2018. Foto: IOK och TT.

Publicerad 2 februari 2022

Curlingens olympiska historia

Curling är en av världens äldsta lagsporter. Dess anor går tillbaka till Skottland under 1500-talet då man spelade på frusna sjöar och dammar. Tittar du i stället på OS-historien så är det Kanada och Sverige som glänser.

Sverige tvåa i olympiska medaljligan

Fram till OS i Peking 2022 har Sverige tagit elva OS-medaljer i curling, fyra guld, tre silver och fyra brons. Internationellt sett ligger Sverige tvåa i den totala medaljligan, ynka en medalj efter Kanadas tolv medaljer. Sverige har deltagit i alla OS där curling varit med på det officiella programmet och tagit medalj på samtliga av dessa förutom i Salt Lake City 2002. Sverige har haft 45 olympier i curling genom åren. Almida de Val och Oskar Eriksson var de första svenskarna som tävlade i grenen mixed dubbel på OS i Peking 2022. Sverige har haft 45 olympier i curling genom åren. Av dessa har 39 gjort minst en OS-start och sex har varit reserver på plats.

Lag Anette Norberg är det mest framgångsrika curlingspelarna i den olympiska historien med sina två OS-guld.

Lag Anette Norberg i gula jackor och guldmedaljer runt halsen.

Lag Anette Norberg efter sitt andra OS-guld i Vancouver. Kajsa Bergström, Eva Lund, Anette Norberg, Cathrine Lindahl och Anna Le Moine. Foto: TT

Både ny och gammal i OS

I vinterolympiska sammanhang har curlingen haft en omtvistad historia. Idrotten fanns med på programmet redan Chamonix 1924 men länge trodde man att det var enbart varit som en demonstrationstävling. Först 2006 ändrade sig IOK och uppgraderade curlingtävlingen 1924 från demonstrationssport till en fullvärdig OS-gren vilket innebar att Sverige fick ytterligare ett OS-silver i den officiella statistiken. Efter spelen 1924 blev curlingen demonstrationssport under vissa spel och det var först 1998 i Nagano som den återigen blev en officiell del av OS-programmet. Så här har de olympiska curlingturerna sett ut genom åren:

  • 1924 i Chamonix hölls den första olympiska curlingtävlingen, endast för herrar.
  • 1932 i Lake Placid var curlingen "degraderad" till demonstrationssport under OS.
  • 1936 och 1964 fanns curling med som demonstrationssport under det tyska namnet "Eisschiessen".
  • 1988 och 1992 fanns curling återigen med som demonstrationssport, både för damer och herrar.
  • 1998 i Nagano lades curling till på OS-programmet, både för damer och herrar.
  • 2018 i PyeongChang tillkom en turning i mixeddubbel på OS-programmet.

Finallagen i curlingturneringen i Chamonix 1924. Det svenska (silver) och brittiska (guld) lagen. Foto: IOK:S arkiv

De första stenarna

De första curlingstenar man känner till kommer från de Skotska regionerna Stirling och Perth. De är daterade till 1511. Under 1600-talet började man använda sig av stenar med handtag som de har än idag.

Den äldsta curlingklubben formades i Skottland 1838, Grand Caledonian Curling Club. Klubben formulerade sportens första regelsamling. Under 1843 bytte klubben namn till Royal Caledonian Curling Club.

Den viktigaste utvecklingen som har skett under 1900-talet är att stenarna har standardiserats, att man började skjuta iväg stenar genom att skjuta ifrån och glida på ena foten samt att man började spela inomhus i nerkylda ishallar.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper