Olympiadagen i Sundsvall i slutet av maj 2021. Foto: SOK

Publicerad 7 juni 2021

Äntligen Olympiadagar igen

Under maj kunde en miniturné med Olympiadagar återigen genomföras i Sverige efter över ett år med inställda dagar. Skolklasser fick prova på idrotter tillsammans med lokala idrottsföreningar i Malmö, Stockholm, Umeå och Sundsvall.

Vårens turné inleddes i början på maj med två regniga och kyliga Olympiadagar på Malmö Stadion. Därefter hittade vårsolen fram och den 19:e maj genomfördes en dag på Stockholm Stadion innan turnébussen for norröver och avslutade månaden i Umeå och Sundsvall.

- Jag är otroligt glad att vi kunde genomföra dessa dagar, säger Nathalie Larsson, projektledare för Olympiadagarna på SOK. Många skolor har inte kunnat göra något extra alls med sina elever på grund av pandemin och de har varit så tacksamma för att vi gav dem möjligheten att vara med på en Olympiadag så att eleverna äntligen fick göra något kul igen.

Barn som spelar tennis

Skolbarnen i Sundsvall testar tennis under Olympiadagen. Foto: SOK

Totalt har cirka 1 200 barn deltagit och ett 40-tal lokala föreningsledare har sett till att barnen har fått en bra upplevelse av just deras idrott. För att göra Olympiadagarna så säkert som möjligt med hänsyn till covid-19 var endast fyra föreningar på plats, från basket, tennis, skateboard och fotboll. Åtta klasser per dag bjöds in, fyra klasser på förmiddagen och fyra på eftermiddagen. Endast klasser från samma skola deltog under samma pass för att inte riskera att blanda elever från olika skolor. Alla ledare och övrig personal på plats fick göra snabbtester för covid-19 innan de tog emot barnen.

Två flickor som står överst på en stor prispall med de olympiska ringarna i bakgrunden.

På Olympiadagen kan du testa hur det känns att stå överst på prispallen! Foto: SOK

- Avslutningen i Sundsvall var magisk! Hela skolgården förvandlades till en OS-arena och alla elever på skolan fick vara med, från förskoleklass upp till årskurs sex. När vi kom till skolan på morgonen var det redan full fart på idrottsmodulerna och eleverna spelade basket och fotboll för gladda livet. Även skaterampen utnyttjades en hel del både före och efter skoltid. Så härligt att se, berättar Nathalie Larsson.

Den 25-26 augusti planeras för en större Olympiadag för skolor i Malmö. Ytterligare två dagar planeras under hösten.

SOK har sedan 2011 genomfört över 240 Olympiadagar över hela landet och över 150 000 barn har deltagit.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper