En liten kille får testa på att fäktas. Foto: SOK

Publicerad 13 augusti 2018

Solen sken under Olympic Day i Kungsan

Barnen strålade i kapp med solen när Olympic Day arrangerades för sjunde året i rad Kungsträdgården.

Olympic Day-dagarna finansieras med hjälp av medel från Postkodlotteriet. Foto: SOK

Den 10-11 augusti fylldes Kungsträdgården av lokala föreningar från 15 olika idrotter som lät barn testa på deras olika verksamheter. Olympic Days solskensdagar är ett samarrangemang av Sveriges Olympiska Kommitté och Stockholm Stad. Parken fylldes snabbt med barn och föräldrar. En del barn stannade i flera timmar och provade på alla idrotter som fanns. På plats för att idrotta med barnen fanns också flera olympier såsom boxaren Anna Laurell Nash, skeetskytten Nathalie Larsson, skidskytten och OS-bronsmedaljören Tord Wiksten, judokan Joakim Dvärby, fäktaren Thomas Åkerberg och den tvåfaldige OS-medaljören i ishockey Danijela Rundqvist.

Jacqueline Cabaj Awad och Danijela Rundqvist. Foto: SOK

Varje idrottsförening ställde upp med ledare och aktiva som visade och hjälpte barnen att testa på just deras sport. Totalt var ett 60-tals idrottsledare på plats. Olympierna var hela tiden med och ställdes inför kul utmaningar i de olika idrotterna. Danijela Rundqvist blev till exempel utmanad i tennis av Jacqueline Cabaj Awad, en lovande ung Stockholmsspelare som redan är topp 500 på världsrankingen. En match som Jaqueline tog hem med lätthet.

- Jag har längtat efter de här dagarna hela sommaren. Det är så underbart att se alla barn röra på sig och ha kul, säger Danijela Rundqvist som lite senare gav sig in i en fäktningsträning.

Olympiern Danijela Rundqvist deltar i en av fäktundervisningarna. Foto: SOK

- Det bästa med dessa dagar är att se glädjen hos barnen och engagemanget hos alla fantastiska föreningsledare, säger Nathalie Larsson, projektledare för Olympic Day på SOK.

- Dessutom är det kul att få höra alla positiva kommentarer från besökarna. Det är verkligen ett uppskattat evenemang, fortsätter Nathalie.

Olympiern Tord Wiksten instruerar skyttegrenen. Foto: SOK

En förälder står vid springskyttet där hennes flicka ligger och siktar på skyttetavlan under stor koncentration.

- Det här är verkligen underbart. Min tjej har ADHD-diagnos och svårt att hålla koncentrationen men skytte verkar verkligen vara hennes grej. Vi skulle gått hem för en timme sen men jag får inte henne härifrån. Vi var här i vintras också och då älskade hon att köra längdskidor. Så nu ska vi börja med skidskytte, berättar hon för Gisela Meinhold, en av SOK:s funktionärer på plats.

En solskenshistoria som summerar mottot för Olympic Day – det finns en idrott för alla, det gäller bara att hitta den!

Basketbollarna var populära under solskensdagarna. Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper