Foto: TT

Publicerad 12 november 2020

IOK säkrar sommarspelen i Tokyo

IOK planerar vidare för OS i Tokyo med invigning den 23 juli 2021.
För att genomföra OS på ett säkert sätt kommer spelen att modifieras. IOK och arrangörsstaben tittar främst på sju olika områden för att Coronasäkra spelen.

De sju områden som särskilt diskuteras i samtalen mellan Internationella Olympiska Kommittén (IOK), den japanska organisationskommittén och japanska myndigheter är resor, social distansering, personlig utrustning, mat, testning, information och vaccin.

- Det viktigaste är att vi kan leverera spel i en säker miljö för alla inblandade, och då särskilt idrottarna, säger Kirsty Coventry, som är ordförande i IOK:s Aktivas Kommitté i ett pressmeddelande.

- Vi förstår att det kommer att krävas flexibilitet på alla områden för att spelen ska kunna vara säkra för alla, för att spelen helt enkelt ska kunna hållas. Det innebär att idrottare kommer att behöva vara flexibla, liksom alla andra, vad gäller förväntningar kring vad som normalt tillhandahålls i samband med ett olympiskt spel, säger Coventry.

För att världens idrottare ska kunna förbereda sig bättre inför spelen har IOK även beslutat att förlänga Olympic Solidarity-programmen ur vilka bland andra nationella olympiska kommittéer kan ansöka om stöd. Totalt rör det sig om cirka 250 miljoner kronor som ska fördelas. Normalt får cirka 185 olympiska kommittéer runt om i världen del av stödpengarna.

- Det är ett bra initiativ från IOK och vi kommer givetvis att söka bidrag för de ökade kostnader vi får på grund av covid-19, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

- Vi arbetar vidare mot att skapa de bästa förutsättningarna vi kan för svenska idrottare i Tokyo. Då får vi vår största hjälp av SOK:s egna partners, som möjliggör för oss att driva vidare vårt stödprogram Topp och Talang. Med hjälp av våra huvudpartners som Svenska Spel, UNIQLO och Toyota hoppas kunna ge cirka 80 miljoner kronor i stöd till idrotter och idrottare både under 2020 och 2021, summerar Peter Reinebo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper