Personal från SOK och ledare från brottning, bågskytte, rodd och ridsport framför den svenska truppens hus i OS-byn. Foto: SOK

Publicerad 7 mars 2020

Hej OS-truppen, här ska vi bo!

Den svenska OS-ledarna har fått se boendet där truppen ska husera under Tokyo 2020. Häng med så får du en smygtitt!

OS-byn i Tokyo ligger på den konstgjorda ön Harumi i Tokyos hamnområde. Det är en kompakt by där världens alla OS-trupper kommer att bli inhysta i höghus med lägenheter på ett 44 hektar stort område.

Det svenska boendet ligger centralt i OS-byn, med nära avstånd till matsal och transport-huben där bussarna till tävlingsarenorna går. Truppen kommer att husera på våningarna tre, fyra och fem i ett 14 våningar högt vinkelhus tillsammans med bland annat trupperna från Finland och Schweiz. 

- Vi är mycket nöjda med vårt boendes placering i byn. Deltagarna har nära till de viktigaste funktionerna som matsal, gym och transporterna, säger truppchefen Peter Reinebo.

En skiss över OS-byn med svenska truppens hus inringat i blått. lllustration: TOKOG

Spartanskt underlättar omställning

Det är inga lyxsviter som deltagarna kan förvänta sig. Varje lägenhet rymmer flera små sovrum med en eller två sängar och ett litet vardagsrum. Eftersom husen kommer att renoveras och säljas som bostadsrätter efter spelen så består väggarna av provisoriskt uppsatta gipsväggar. Lägenheternas kök har också dolts bakom gipsväggar eftersom all mat serveras i byns stora matsal.

Det är avskalat och enkelt för att det ska vara hållbart och lätt att återställa till framtida bostäder för Tokyos invånare utan stora omställningskostnader. Men det kommer vara rent och funktionellt.

- Det här är normal standard under ett OS. Den svenska truppen brukarvara bra på att skapa en mysig och familjär känsla i våra gemensamma utrymmen, säger truppchefen Peter Reinebo.

Enkla väggar utan färg och en säng av återvunnen kartong är en del i spelens miljöarbete. Foto: TOKOG

På markplan i huset kommer svenskarna flera gemensamma samlingsytor med TV- och fikarum där aktiva och ledare kan umgås över en fika och följa OS-sändningarna när de inte har träning eller tävling. Där finns också en stor separat avdelning där truppens fysioterapeuter kan ge behandlingar och där bollsporterna kan ha lagsamlingar.

Så nära har deltagarna till sina tävlingsarenor

Många arenor ligger på nära avstånd från byn. Närmast har gymnasterna, BMX-cyklisterna, skateboardåkarna, tennisspelarna, volleybollspelarna och de tävlande i kanotslalom som alla har mindre än en kvarts bussresa eller en rask promenad till sina arenor. Tuffast blir det för surfarna, golfspelarna och skyttarna som får räkna med en bussresa på mellan en till en och en halv timme innan de är framme på arenan.

Seglarna och MTB-cyklisterna kommer ha varsin satellit-by närmare sina arenor och fotbollslagen kommer att bo på hotell i närheten av spelplatserna.

FAKTA/ Om OS-byn

  • OS-byn är byggd på ön Hamura, en av Tokyos konstruerade öar som är byggd av sopor.
  • Området för OS-byn har tidigare varit en färjeterminal.
  • Det finns totalt 26 000 bäddar i OS-byn. För första gången i spelens historia består sängarna nästan helt av återvunnet material, en återvunnen kartong.
  • Efter spelen kommer husen att renoveras och säljas som bostadsrättslägenheter tillsammans med ytterligare två nybyggda skyskrapor.
  • OS-byns Village Plaza är uppbyggt helt av trä som skänkts av 63 kommuner från alla Japans 47 prefekturer. Varje träbalk är märkt med kommunens namn. Efter spelen kommer konstruktionen monteras ner och träbalkarna returneras till respektive kommun.
  • Elen som används i OS-byn är förnybar och så även byns elnät.
  • I OS-byns boendedel har endast truppernas aktiva och ledare tillgång ifall inte ett lands trupp bjuder in dig att gästa byn under några timmar. Media blir inbjudna till byn vid ett tillfälle innan spelen börjar.
  • Alla i OS-byn äter tillsammans i en stor matsal som har öppet dygnet runt och serverar mat från alla världens länder.
  • Förutom boenden så rymmer en OS-by ett gym, matsal, frisör, tvättinrättningar, platser för att religös tillbedjan, dopingkontrollrum, souvenirbutik, café och sällskapsrum för att nämna några av funktionerna.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper