Publicerad 15 november 2019

Olympiskt träningsläger för Talang 2022

För andra året i rad har ungdomssatsningen Talang 2022 samlats på ett olympiskt träningsläger. 27 aktiva och deras 21 hemmatränare är på Apollos träningsresort Playitas på Fuerteventura tillsammans med personal från SOK:s resursteam för att stänga årets säsong och påbörja grunduppbyggnaden inför nästa.

Skivstångspass på Playitas. Foto: SOK

Ett av syftena med Talang 2022 är att förstärka de aktivas grundfysik och öka kunskapen om hur man gör det på bästa sätt inom varje idrott. Nytt för i år är att det även ingår en utbildning i prestationspsykologi. Hälften av de aktiva gick utbildningen i våras och den resterande hälften och samtliga tränare genomför den nu på Playitas.

Friidrottaren Tilde Johansson gjorde utbildningen i våras och har därefter haft en fantastisk tävlingssäsong som bland annat resulterade i guld och silver på U23-EM och tre SM-guld.

-Utbildningen var jätteintressant. Framförallt har det varit givande att ha diskussioner med de andra deltagarna och få höra hur de gör i sina idrotter. Jag har haft mest nytta av en övning som hette 3-3-3 som handlade om att hitta tillbaka till fokus, säger Tilde Johansson.

Talang 2022:s judogäng under träningslägret på Playitas. Foto: SOK.

Individuell utvärdering till grund för kommande stöd

Utöver utbildning och högkvalitativ träning på Apollos kompletta anläggning är lägret också till för att utvärdera av föregående säsong och påbörja arbetet med att sätta utvecklingsplaner inför nästa års träningsupplägg och tävlingar. Ett arbete som görs för varje aktiv, av den aktive själv tillsammans med hemmatränaren och SOK:s sportchef inom den idrotten. På det sättet riktas varje stödinsats där den gör mest nytta för varje individ.

De flesta aktiva har varit med i satsningen i ett år nu och börjar känna varandra väl. Gruppen kommer att följas åt i ytterligare två år då målet är att individerna ska vara redo att tas upp i SOK:s ordinarie stödprogram Topp och Talang.

-Ja, vi känner varandra ganska bra nu. Här på Playitas har jag tränat en hel del med kanotisterna och roddarna som inte har sina båtar här. De har hängt med på en del intervallpass, det har varit kul, säger Tilde Johansson.

FAKTA/ Talang 2022:s träningsläger på Playitas

  • Träningslägret pågår den 11-18 november på Apollos anläggning Playitas på Fuerteventura.
  • 48 aktiva och tränare deltar från de tio idrotterna brottning, cykel, modern femkamp, friidrott, fäktning, judo, kanot, rodd, skyttesport och triathlon.
  • SOK-personal på plats: sportcheferna Thomas Engdahl, Anders Wiggerud och Henrik Forsberg, träningsrådgivarna Rickard Nilsson och Niklas Heckscher, fysioterapeut Jörgen Sandberg, läkare Lykke Tamm, kostrådgivare Stefan Pettersson, beteendevetare Andreas Claeson och projektledare Mårten Fredriksson.

Läs mer

Skolas i livssituationen som elitidrottare (utbildning i prestationspsykologi)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper