Fystester under Talang 2022. Simmaren Björn Seeligers rörlighet i axlarna sätts på prov. Foto: SOK

Publicerad 28 september 2018

Talangsatsning fylls på

SOK:s nya satsning Talang 2022 kan få ytterligare deltagare från fler idrotter. Under fredagen har 13 aktiva och dess hemmatränare bjudits in till Bosön i Stockholm för en selektionsträff.

Talang 2022 är SOK:s nya satsning för att stötta unga talanger att utvecklas i sin vardag tillsammans med sin hemmatränare. Starten för projektet gick i våras då SOK genomförde en första selektionsträff och början av juli fick 28 aktiva klartecken att de ingick i satsningen.

De aktiva som nu träffas på Bosön är från idrotterna friidrott, judo, rodd, segling och simning och kunde av olika anledningar inte delta i våras. Beskedet om de tas in i Talang 2022 får de inom några veckor.

Seglaren Hannes Westberg testar sin greppstyrka under uppsyn av SOK:s fysrådgivare Dimitrios Panagiotopoulos vid selektionen för Talang 2022 på Bosön i september. Foto: SOK

Besök i hemmamiljön

Under hösten har SOK:s resursteam även varit ute i landet och besökt de aktiva som redan ingår i Talang 2022. Under några intensiva veckor har fysrådgivarna Rickard Nilsson och Niklas Heckscher rest från Falun i norr till Ängelholm i söder och besökt varje aktiv och hemmatränare i deras egen hemmamiljö.

-Vi har sett dem i träning och lyssnat på deras åsikter om hur träningen fungerar i vardagen. De har fått berätta vad de tycker fungerar bra och vad som skulle kunna bli bättre. Vi har även låtit dem drömma lite om vad de själva tror skulle kunna göra stor skillnad bara de fick lite extra resurser, säger Niklas Heckscher.

Hembesök i Sävsjö hos gevärsskytten Isabelle Johansson och hennes tränare Paul Larm. Foto: SOK

Fokuset har varit att lära känna deltagarna på deras egen hemmaplan och att ge dem mer kött på benen om vad Talang 2022-satsningen innebär och vilka resurser som finns att tillgå genom SOK:s resursteam.

BMX-cyklisten Einar Lindberg tränar på hemmaplan i Märsta. Foto: SOK

- Vi upplever att deltagarna är väldigt positiva till satsningen och är taggade. Det känns inspirerande inför att vi nu drar igång på allvar, säger Niklas Heckscher.

Nästa steg i Talang 2022 är ett gemensamt träningsläger på Playitas, Fuerteventura den 1-8 november med SOK:s resursteam och sportschefer på plats. Tanken är att varje aktiv med tränare tillsammans med SOK ska utforma den utvecklingsplan som ska ligga till grund för det kommande året och det stöd som SOK kommer att sätta in. Därefter rullar stödet igång på allvar. Ett år senare är det dags för ny träff med utvärdering av hur planen, stödet och insatsen har fungerat. Om engagemanget och nivån hos alla inblandade går enligt plan fortsätter samarbetet med planering inför kommande säsong.

Det här händer närmast för Talang 2022

  • 30 sept – 1 oktober, tränarutvecklingsprogram Tokyo 2020, första träffen i kompetensutveckling för hemmatränarna på Bosön
  • 1-8 november, gemensamt träningsläger, Talang 2022 Camp, på Playitas. Utvecklingsplaner för varje aktiv tas fram och SOK:s stöd börjar sättas in.
  • 2-3 december, tränarutvecklingsprogram Tokyo 2020, andra träffen i kompetensutveckling för hemmatränarna på Bosön
  • Läs mer om Talang 2022 här

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper