Anne Hidalgo, borgmästare i Paris, IOK:s ordförande Thomas Bach och Eric Garcetti, borgmästare i Los Angeles efter städernas utnämning som OS-arrangörer under IOK:s Session i Lima, Peru. Foto: Dave Thompson/IOC

Publicerad 14 september 2017

OS till både Paris och Los Angeles

Under IOK:s Session i Lima togs det historiska beslutet att ge värdskapet för OS 2024 till Paris och samtidigt utse Los Angeles som arrangör för 2028.
- Jag har svårt att föreställa mig någonting bättre. Att säkerställa stabilitet för de olympiska spelen, och idrottare över hela världen, i elva år framåt är någonting utöver det vanliga, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) lade grunden för det historiska beslutet i juli då man möjliggjorde att för första gången utse två värdstäder vid ett och samma tillfälle. Det var då bara Paris och Los Angeles som återstod i kampen om sommar-OS och Paralympics 2024. IOK klubbade igenom värdskapen för både 2024 och 2028 vid sin session i Lima på onsdagskvällen, till stor glädje för Paris borgmästare Anne Hidalgo och Los Angeles borgmästare Eric Garcetti.

- Det historiska beslutet är en ”vinn-vinn-vinn”-situation för Paris, Los Angeles och IOK, säger Thomas Bach.

Spelen i Los Angeles och Paris är utformade i enlighet med IOK:s nya framtidsplan för den olympiska rörelsen, Agenda 2020. Bland annat kommer rekordmånga existerande och temporära arenor att användas vid spelen 2024 och 2028.

Beslut om 2026 under 2019

Nästa gång IOK ska utse en värdstad för ett olympiskt spel blir i oktober 2019, då arrangör för vinterspelen 2026 ska röstas fram vid sessionen i Milano. Stockholm är en av städerna som för en nära dialog med IOK för att kunna skräddarsy bud tills dess att kandidatfasen inleds i oktober 2018.

- Vi jobbar fortsatt med att lägga grunden för ett slagkraftigt bud. Vi gör det i nära samarbete med IOK både vad gäller koncept och budget, säger Stockholmskampanjens vd Richard Brisius, som finns på plats i Peru.

Kommande OS

Partners

Huvudsponsorer, logotyper