Publicerad 3 december 2016

Jesper balanserar filmkarriären med elitidrotten

Freeski-åkaren Jesper Tjäder har ägnat två år till sitt stora filmprojekt samtidigt som han fortsatt träna hårt. Nu gör han sin nästa världscup i Big Air i Mönchengladbach.

- Läget är bra! Jag är skadefri och har varit det ett tag. Vi hade en bra camp i Chile där jag även kom fyra. Jag samlade på mig bra världscuppoäng och så här i efterhand kan det knappt ha blivit en bättre start.

Det är den andra av tre delar i Big Air Superseries vilket är tävlingar som, förutom att vara sin egna miniserie, även ingår i den totala världscupen. Den första tävlingen hölls i Milano (då kom Jesper sjua) och den avslutande tävlingen blir i februari i Quebec City, men nu är det alltså dags Mönchengladbach och Jesper är taggad.

- Jag har bra känningar, det första som hände efter OS 2014 var att jag tog hem totalen i världscupen. Sen har det varit ett större filmprojekt, som jag hållit på med i två år. Det släpptes för en månad sen så det är den stora förändringen i mitt liv.

Filmprojeket är en biofilm som Jesper har jobbat med där fokus har varit att visa upp modern skid- och snowboardåkning. På frågan kring hur han kan kombinera storfilm med sin professionella karriär berättar Jesper att han har hittat en symbios.

- Det är ganska stora, viktiga projekt som kräver mycket åkning. Utöver tävling, som är mer för vanlig åkning, så är filmprojekten mer core om man säger så. Vi har gjort grejer, som inte kommer hjälpa till i tävlingsmässigt, men det är häftiga grejer. Vi byggde nya stora rails, som troligtvis aldrig kommer komma till tävlingar, det måste gå att klara på ett försök, det får inte vara för stora grejer. Det gör mycket för det mentala. Sen har vi också kört stora hopp, där har jag lärt mig nya trick. Då har man plötsligt lärt sig grejer som man kan ta till tävlingar.

Målet med filmen har varit långsiktigt redan från början.

- Jag hoppas att många kan se den. Få en inblick utanför tävlingen. Hur tankarna går, det är väldigt få som vet om den här sporten, hur mycket tanke och fokus som ligger bakom sporten. En stor grej, som aldrig fått visas upp, inte fått fäste, många förstår inte att vi är atleter. De tänker att vi bara lajjar runt.

Nu när Jesper har avslutat sitt stora projekt så vill han ställa om siktet mer mot OS.

- Det är mer fokus på tävling nu, även om det inte är något man tänker på. Det händer så mycket annat annars så nu gäller det skaffa feeling för OS igen.

Se Jespers trailer: www.supervention2.com Länk till annan webbplats.

Mer om Big Air-tävlingen i Mönchengladbach: http://www.arag-bigair.com/ Länk till annan webbplats.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper