Publicerad 17 oktober 2016

"Det är viktigt att vi tillsammans arbetar för tjejer inom sporten"

Patric Nyberg, Team Captain för Freeskiing Team Sweden kom hem från Chile och årets världscupsstart i Big Air för en dryg månad sen, där han och laget har varit i tre veckor.

- Vi hade en världscup, där vi tog två guld (Henrik Harlaut och Emma Dahlström vann båda sina tävlingar i Big Air) medan Jesper Tjäder tog en fjärdeplats.

Sverige har öppnat starkt inom grenen Big Air, men detta är inget ovanligt för Sverige när det gäller Freeski. Under OS i Sotji 2014 visade Sverige framfötterna när grenen Slopestyle hade premiär – Dahlström slutade då femma och Harlaut sexa, men det är just nu Big Air som har stuckit ut mest när det gäller säsongen 2016-2017.

Henrik Harlaut, Sverige, tog guld i herrarnas Big Air final under X-Games i Oslo under februari 2016. Foto: TT

Henrik Harlaut, Sverige, tog guld i herrarnas Big Air final under X-Games i Oslo under februari 2016. Foto: TT

Världscuper över hela världen
- Emma Dahlström kom också tvåa i den historiska världscupen "Polartec Big Air at Fenway" i februari i år och Henrik Harlaut gjorde ett superhopp och tog hem guldet i Big Air i X-Games Oslo under samma period och nu nyligen vann även Harlaut en Big Air-tävling som hölls i Annecy, Frankrike, säger Patric.

Freeski-laget kör nio världscuper i Big Air och Slopestyle kommande säsong med final under mars månad. Dessa kommer gå i städer som Milano (Italien), Quebec (Kanada) och på större skidorter som Mammoth Mountain (CA, USA) och Silvaplana (Schweiz).- Därefter kommer VM i Slopestyle i Sierra Nevada (mars 2017), säger Patric.

Olika ställningar under Big Air
Big Air-tävlingar hålls i två olika former. I Chile var själva hoppet en del av backen medan det under världscupen i Milano, i november, kommer vara en uppbyggd ställning. Det gäller att vara medveten om de skillnader underlaget innebär för åkarna och vilken typ av hopp som kommer gälla i de stora mästerskapen.

- Den bästa ställningen hittills i år var faktiskt i Oslo då Henrik också vann, konstaterar Patric. För slopestyle gäller alltid skidbacke och eftersom det är vår enda OS-gren är det där vi satsar hårdast i år. Under förra säsongen körde vi testvärldscup i OS-backen med 2:a (Henrik), 3:e (Emma) och 4:e (Jesper) placering för vårt lag. Det var en fantastisk tävling och nu gäller att kvala in och bygga upp tricken så att vi kan göra om det 2018. Fast ännu lite bättre då, säger Patric.

Jesper Tjäder under OS 2014. Foto: TT

Jesper Tjäder under OS 2014. Foto: TT

Sporten flyttar fokus
De svenska Freeski-åkarna har ställt om siktet något från X-games och fokuserar mer på världscuperna eftersom sporten har gått från endast varumärkestävlingar till en OS-idrott med ökade demokratiska värden. I detta spelar världscuperna en betydande roll. Något som Patric är helt i linje med när han tittar på utmaningarna laget står för.

- Vi har en rehab med Oscar Wester. Han ska stå på snö i Österrike för första gången i veckorna. Även hos Oscar finns starka tidigare resultat (bästa svenska med en 7:e plats under VM 2013) och planen är att han ska köra fullt i slutet av den kommande säsongen. För Jesper handlar det om att få en bländande förmåga i "tävlingsmode" inför första Slopestyle-tävlingen i mitten av januari 2017 då OS-kvalet börjar.

Henrik Harlaut, som vann första världscuptävlingen, har däremot inga direkt prövningar.

- Henrik är intressant eftersom att han utvecklar sporten samtidigt som han är en av de absolut bästa åkarna inom den, menar Patric.

Emma Dahlström under OS i Sotji 2014. Foto: TT

Emma Dahlström under OS i Sotji 2014. Foto: TT

Tjejerna är på frammarsch
För Emmas del, menar Patric att det är en kulturfråga. Tjejerna har behövt kliva in i en miljö som är väl utvecklad för killarna och de har ett annat förhållningssätt och en annan erfarenhet. Eftersom dom har fått mindre tid som utövargrupp så är det en helt annan riskbild inbyggd vilket man ska vara medveten om. Emma har klarat detta väldigt bra vilket resultaten också visar. Nu gäller det att få de tidigare två säsongerna (med bland annat ett guld från X Games 2015) att fortgå hela vägen fram till februari 2018.

- Det är väldigt viktigt att vi tillsammans arbetar för tjejer inom sporten. Det finns otroligt många duktiga tjejer och en väldigt stark utvecklingskurva på damsidan i Freeskiing. Det är samtidigt väldigt få åkare vilket innebär en svaghet för sporten i relation till potentialen. Både demokratiskt och marknadsmässigt. Vi har en ung tjej som heter Jennie-Lee Burmansson som kommer upp nu vilket är väldigt roligt! Hon har många bra kvaliteter och en god avvägning mellan beslutsamhet och teknik. Det känns jättebra, säger Patric.

Oscar Wester Sotji 2014. Foto: TT

Oscar Wester Sotji 2014. Foto: TT

Ett digitalt liv
En annan del som skiljer den aktives liv som Freeski-atlet är närheten till den senaste medietekniken och populärkulturen.

- Andra idrottare har inte ett heltidsjobb med film och sociala medier. Det har de här. De filmar, regisserar, agerar, redigerar och lägger ut själva. Träning och tävlingsdelen är en sak, men sen är det också filmprojekt som de kan arbeta med på heltid, säger Patric.

Att det är en bit kvar till OS är inget som bekymrar honom.

- Det är faktiskt inte särskilt långt tid kvar utan det känns lagom. Vi kommer från ett läger som gått bra och nu går vi in i ett tvåårs tävlingsprojekt som fortsätter hela vägen fram till OS, med ett Olympic Camp till våren. Det är viktigt att vi träffar varandra, så att det inte blir 2-3 månaders uppehåll. I den här sporten är man sällan hemma och med den mobila bas vi jobbar utifrån är tillräckligt med tid, god planering och gemensam målbild oumbärligt, säger Patric.

Följ Freeskiswe på Instagram Länk till annan webbplats. för löpande uppdateringar om Freeski-lagets väg mot OS i Sydkorea!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper