Publicerad 30 september 2016

Oscar Wester är på väg tillbaka

Slopestyleåkaren slet av korsbandet i februari (2016) under en träning. Nu, sex månader senare är han redo att gå från rehab till fysisk träning och snart är det även dags att testa snö igen.

Oscar gör sig redo att värma upp på cykel. Foto: SOK

Oscar gör sig redo att värma upp på cykel. Foto: SOK

- Läget är bra, jag har haft en skön sommar och höst, men det var tungt i början, jobbigt. Det tog livslusten ur en, säger Oscar.

I sydkorekanska Pyeongchang landade Oscar för djupt i ett träningshopp och slet av korsbandet vid det främre, vänstra knäet.

- När man fick veta att korsbandet var av. Då var det ett tungt besked. Jag visste inget först, utan fick beskedet på sjukhuset. Jag tror det började lätta när jag fick operationsdatum och alla förklarade 'Du har hela sommaren och hösten på dig.'. Jag såg den mentala bilden att jag kunde vara klar till hösten och köra nästa vår igen.

Det har varit en kombination av fysträning och rehab för Oscar. Han har varit i kontakt med SOKs resursteam och framför allt träningsrådgivaren Rickard Nilsson och sjukgymnasten och rehabansvarig, Peter Drugge.

Peter Drugge Sjukgymnast, ansvarig rehab (till vänster) visar Oscars lyftteknik på video. Foto: SOK

- Vi har hållit planen i sex månader som nu övergår i en slutbesiktning, förklarar Peter. Det är 8-12 procent saknas om man jämför höger med vänster ben. Vi kommer titta på fysprofilen och tar nästa steg beroende på vad den visar. Funkar den, eller behöver vi förstärka den? Om den funkar kommer Oscar att få testa på snö för första gången. Det blir en mjuk ingång, inga avancerande grejer utan det gäller att hitta känslan, säger Peter Drugge-

Nu är det stenhård rehab som gäller för Oscar. Att få knäet att bli 100% nån gång i vinter är fokusa. Det kan bli januari-februari eller februari-mars.

- Det viktigaste är att jag blir bra så att jag kan åka någon gång i veckan. Kunna tävla och filma redan i februari-mars, det är målet, säger Oscar.

OS i Pyeongchang 2018 ser han ljust på.

- Jag tänker på OS varje dag. Jag fick uppleva Sotji 2014 och det var riktig häftigt. Redan där och då kände jag ”Jag vill köra nästa OS också". Det har varit planen sedan dess, säger Oscar.

Oscar Wester får vägledning och råd av SOKs träningsrådgivare Rickard Nilsson. Foto: SOK

Oscar Wester får vägledning och råd av SOKs träningsrådgivare Rickard Nilsson. Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper