Publicerad 15 augusti 2016

Dags för brottning - Sveriges paradgren

Med 84 medaljer totalt är brottningen den idrott som Sverige tagit flest medajer i under de Olympiska Sommarspelen. I Rio består brottartruppen av sju aktiva och även i år talas det om medaljchanser. Låt oss introducera er för Sverges OS-brottare!

I London tog de svenska brottarna två bronsmedaljer, Johan Eurén i 120-kilosklassen och Jimmy Lidberg i 96-kilosklassen (grekisk-romersk stil). Även i Rio deltar medaljören Eurén, men i truppen finns det fler medaljsugna brottare.

Flera av de svenska brottarna kommer från eller bor i Skåne, och skånska Klippan har kommit att bli något av ett svenskt brottningsmecka. OS-debutanten Zakarias Berg, som går ut först av de svenska brottarna då han tävlar idag, bor dock i Stockholm och tränar för Huddinge BK. Berg är yngst i brottartruppen och ses som ett framtidshopp i 85-kilosklassen.

Zakarias Berg, Foto: SOK

Näst på tur är Johan Eurén. När Eurén som OS-debutant tog brons i London, tävlade han i 120-kilosklassen - en viktklass som inte finns i årets OS. I år möter han istället killar som är tio kilo tyngre än vad han själv är, eftersom han numera tävlar i 130-kilosklassen. För att vinna över så mycket tyngre brottare är Euréns taktik att trötta ut motståndarna genom att hela tiden röra på sig. Eurén själv har lagt mycket krut på just konditionsträningen inför OS i Rio.

Johan Eurén, Foto: SOK

Fredrik Schön, som tävlar i 98-kilosklassen, börjar brottas först imorgon. OS i Rio blir skåningen Schöns första OS, men han har sedan tidigare bland annat ett EM-brons från 2014 på meritlistan. Själv säger Schön att snabbheten och rörligheten är styrkor i hans brottning.

Foto: Fredrik Schön, Foto: Jonas Ekströmer/TT

Först på onsdag börjar damerna och redan första tävlingsdagen är det dags för veteranen Jenny Fransson att bottas. Fransson gör sitt tredje OS och tävlar i år i 69-kilosklassen. År 2012 vann Fransson VM, dock i en annan viktklass (72 kg) än vad hon tävlar i på OS. Till Rio kommer Fransson med en färsk vinst över regerande världs- och OS-mästaren Natalia Vorobjeva från Ryssland, vilket kan göra att motståndarna har viss respekt för henne i Rio.

Jenny Fransson, Foto: SOK

På onsdag börjar även Johanna Mattsson tävla. 58-kilosbrottaren från Gällivare gör sitt första OS men har såväl EM-guld som VM-brons på sitt CV.

Till OS har Johanna Mattsson även med sig sin syster Sofia. Sofia Mattsson anses av många vara en het medaljkandidat och vann senast i mars EM-guld. 53-kilosbrottaren drog på sig en knäskada strax innan OS, men har lyckligtvis repat sig och är redo att tävla, vilket hon gör på torsdag.

Johanna Mattsson och Sofia Mattsson, Foto: Vilhelm Stokstad/TT

På torsdag är det även dags för Henna Johansson att tävla. Johansson kommer liksom systrarna Mattsson från Gällivare i norr, men bor i Klippan. Johansson har haft skadeproblem men kom som sista brottare in i OS-truppen. 63-kilosbrottaren gör i Rio sitt andra OS. 

Henna Johansson, Foto: Vilhelm Stokstad/TT

För mer brottning, se intervjun med förbundskapten Fariborz Besarati Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som gjordes inför OS i Rio.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper