Publicerad 20 juli 2016

Större och starkare

Efter OS i London 2012 har inriktningen för truppen till Rio 2016 varit ”Större och starkare”. Truppen blir nu den största sedan spelen i Sydney 2000. 152 aktiva från 23 idrotter kommer att tävla för Sverige i Rio.

En stor anledning till att truppen är större än i London beror på att fyra lag kvalificerat sig; handboll herrar och damer samt fotboll herrar och damer.

Antalet damer individuellt fortsätter att öka liksom att antalet herrar individuellt fortsätter att minska något.

Truppens slagstyrka är ungefär densamma som i London när man tittar på uppnådda resultat ibland annat mästerskap och världscuper.

Målet i Rio är att utfallet ska bli bättre än i London.

- Vi hoppas att fler ska få fram sitt allra bästa när det gäller, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo som under tisdagen gjorde den definitiva anmälan av truppen på plats i Rio.

Av de 152 aktiva i truppen är elva uttagna på det så kallade framtidskriteriet. Det vill säga att OS i Rio är en nyttig erfarenhet med slutmålet OS i Tokyo 2020.

Fem aktiva är uttagna på det så kallade OSF-kriteriet. Det vill säga att ett olympiskt specialförbund (OSF) som inte har någon aktiv uttagen enligt SOK och förbundens kriterier kan sända en aktiv som klarat de internationella kvalreglerna.

Partners