Publicerad 20 juli 2016

Större och starkare

Efter OS i London 2012 har inriktningen för truppen till Rio 2016 varit ”Större och starkare”. Truppen blir nu den största sedan spelen i Sydney 2000. 152 aktiva från 23 idrotter kommer att tävla för Sverige i Rio.

En stor anledning till att truppen är större än i London beror på att fyra lag kvalificerat sig; handboll herrar och damer samt fotboll herrar och damer.

Antalet damer individuellt fortsätter att öka liksom att antalet herrar individuellt fortsätter att minska något.

Truppens slagstyrka är ungefär densamma som i London när man tittar på uppnådda resultat ibland annat mästerskap och världscuper.

Målet i Rio är att utfallet ska bli bättre än i London.

- Vi hoppas att fler ska få fram sitt allra bästa när det gäller, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo som under tisdagen gjorde den definitiva anmälan av truppen på plats i Rio.

Av de 152 aktiva i truppen är elva uttagna på det så kallade framtidskriteriet. Det vill säga att OS i Rio är en nyttig erfarenhet med slutmålet OS i Tokyo 2020.

Fem aktiva är uttagna på det så kallade OSF-kriteriet. Det vill säga att ett olympiskt specialförbund (OSF) som inte har någon aktiv uttagen enligt SOK och förbundens kriterier kan sända en aktiv som klarat de internationella kvalreglerna.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper