Foto:IOK

Publicerad 20 april 2016

IOK höll sitt 10:e möte i Rio de Janeiro

IOK:s koordinationskommission höll sitt tionde och sista möte i Rio de Janeiro i mitten av april.

Kommissionen har under sju år följt förberedelsearbetet i den kommande OS-staden och kunde vid detta sista besök innan OS, konstatera att 80 % av arenorna står klara och att testtävlingar genomförts i de flesta idrotter.

- Dessutom är OS-byn i princip färdig och den kommer att bli den bästa som jag sett under mina 24 OS, säger Gunilla Lindberg, SOK:s generalsekreterare och medlem av IOK:s styrelse och medlem i koordinationskommissionen.

Organisationskommittén ställde upp med hela sin expertis med nyvalde idrottsministern Ricardo Leyser, Rios borgmästare Eduardo Paes och naturligtvis också ordföranden i Organisationskommittén Carlos Nuzman.

Borgmästare Paes lovordade OS-projektet och vad det inneburit för Rio som stad och dess invånare. Nya välbehövliga vägar, ett nytt kommunikationssystem som förkortat resvägen för de som bor i södra Rio och arbetar i norra delen med två timmar i en riktning, ett helt nytt hamnområde, fler välbehövliga hotell m.m. Många av anläggningarna kommer också att efter OS transformeras till skolor och rekreationsområden för invånarna i Rio.

- Staden ser idag ut som en gigantisk arbetsplats när det gäller vägnätet och nya broar och tunnlar. Den ekonomiska situationen i Brasilien påverkar naturligtvis också Rio de Janeiro men Organisationskommittén har kontroll på budgeten och borgmästare bedyrade att eftersom staden har ansvaret för byggnationen av arenorna är allt under kontroll, fortsätter Gunilla.

Den politiska situationen med misstroendevotering mot sittande Presidenten Dilma Rousseff påverkar naturligtvis stämningen i landet.

- Ett land där invånarna gärna går ut och demonstrerar är det just nu både för och emot demonstrationer för sittande presidenten men klart är att stödet för henne är oerhört lågt idag, konstaterar Gunilla.

Den politiska situationen påverkar dock inte OS enligt idrottsminister Leyser. 70% av Rios invånare ser fram emot spelen och de idrottstokiga brassarna kommer säkerligen att se till att stämningen på läktarna är den bästa. En miljon nya biljetter har släppts i dagarna och nu när OS-fotbollen är lottad kommer många av dessa biljetter att säljas inom några veckor.

- IOK och dess koordinationskommitté uttrycker sitt fulla stöd för OS i Rio de Janeiro och den 21 april tänds OS-elden i Olympia för att börja sin långa färd till Brasilien, avslutar Gunilla.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper