Foto:TT

Publicerad 7 april 2016

Staffans kval inför OS

Handbollens förbundskapten Staffan Olsson har siktet inställt på ett sjätte olympiskt spel – sitt andra som förbundskapten.

Ett hinder återstår – OS-kvalspel i helgen i Malmö mot i tur och ordning Iran (fredag), Slovenien (lördag) och Spanien (söndag).

Under veckans förberedelser med landslaget har Staffan Olsson konstaterat att:

 – Vi ska inte underskatta Iran men det handlar om oss, Spanien och Slovenien.

De två bästa lagen blir klara för spel i Rio i sommar.

Tar sig Sverige vidare till OS i Rio så finns Staffan Olsson med vid sidlinjen tillsammans med sin vapendragare Ola Lindgren.

Men efter det är det slutbasat för det svenska landslaget.

Tiden för ett avslut har varit beroende på landslagets väg mot OS i Rio.

Hade Sverige inte tagit en kvalplats till OS i samband med EM hade landslagsäventyret varit slut redan då. Blir det ett misslyckat kval i helgen avslutas uppdraget då.

Men går landslaget hela vägen till Rio är eran med Staffan Olsson som förbundskapten definitivt slut efter OS.

Stefan Olsson tog som spelare tre OS silver, 1992, 1996, 2000 och i debuten 1988 blev det en femte plats. Som förbundskapten blev det ett OS-silver i London för fyra år sedan.

En medalj saknas i den samlingen…

Bästa spelet?

 – Barcelona 1992 var häftigt och så London som ledare är nog de två spelen som jag rankar högst. Men vi avvaktar med att göra bokslut. Målet är ju att vi ska kunna jämföra de tidigare spelen med Rio, säger Staffan.

Sedan september dubbeljobbar Staffan. Dels som svenska förbundskapten och dels som assisterande tränare i den franska storklubben Paris Saint-Germain.

 – Det fungerar mycket bra eftersom jag och Ola (Lindgren) känner varandra så väl. Jag har nu mitt Paris och Ola sitt Kristianstad och så har vi landslaget tillsammans, säger Staffan.

Efter EM har Staffan mer eller mindre varit bosatt i Paris.

– Jag kan inte säga att jag pendlar mellan Paris och Stockholm. Nej, mesta tiden har jag varit i Paris och ag kan inte säga annat än at jag trivs, säger Staffan.

Nu är det inte första gången som Staffan Olsson dubbeljobbar. Under tre säsonger 2008-2011 kombinerade Staffan jobbet som huvudtränare för Hamarby med förbundskaptensjobbet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper