Ola Lindgren gör sig redo för VM-kvalet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Publicerad 15 juni 2016

Ola Lindgrens intensiva sommarschema

Först ska ett nervpirrande VM-kval spelas. Därefter förflyttas de svenska handbollherrarnas fokus mot OS i Rio.

Att möta Bosnien i VM-kvalet, på både hemma- och bortaplan är en uppgift som kräver full koncentration. I söndags spelades den första matchen mot Bosnien - en match Sverige vann med resultatet 27-19. Ikväll spelas match nummer två.

- Det gäller att befinna sig i nuet. Först tar vi VM-kvalet och sedan går vi vidare med OS-förberedelserna, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Det svenska handbollandslaget har drabbats av ett par tunga uppmärksammade skador den senaste tiden. Först kom beskedet att rutinerade Jonas Källman missar OS på grund av en ryggskada. Och som om inte det var nog följdes det upp med en ytterligare skada – på nyckelspelaren Kim Andersson. I Kims fall lever dock fortfarande OS-hoppet.

- Han har haft återkommande knäproblem under säsongen – men där har vi inte gett upp än i alla fall. Vi har även Viktor Östlund och Philip Stenmalm på skadelistan. Det är tyvärr ett vanligt scenario med skador så här i slutet på säsongen. Men i slutändan kommer vi likväl ställa upp med ett bra lag. Vi har hela sommaren på oss för rehab och förberedelser, det är längre än vad vi brukar ha tillsammans.

Efter Bosnienmatcherna får laget en välbehövlig semester innan OS-förberedelserna drar igång ordentligt igen efter midsommar med fystester på Bosön. Fysträning i form av konditions- och styrketräning blir också fokus på det därpå följande lägret i Ystad. Efter några ytterligare inklämda semesterdagar rullar förberedelseschemat på med ett dubbelmöte mot Kroatien, följt av en veckas träningsläger innan truppen tar flyget till portugisiska Riomajor för de sista slutförberedelserna.

Under resans gång ska truppen bantas från 16 till 14 spelare. Det är en trupp med inslag av både unga talanger och mer rutinerade spelare.

- Jag tycker att åldersmixen är bra. Vi har spelare som Lukas Nilsson,19, som fick sitt genombrott i EM och Jerry Tollbring som är född 1995. Samtidigt finns där erfarna spelare som exempelvis målvakten Mattias Andersson som gjorde mästerskapsdebut i EM år 2000, säger Ola Lindgren.

Sverige spelar sin första match i OS mot Argentina den 7 augusti.

Artikeln är del 3 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning

Partners

Huvudsponsorer, logotyper