De svenska herrarna under semifinalen i London 2012. Foto: Jack Mikrut, SOK

Publicerad 4 augusti 2015

Handbollens hemliga OS-vapen

Avancerad sportteknologi kan bli de svenska handboll-herrarnas hemliga vapen i jakten på en OS-plats till Rio. Det rör sig om ett system som både har en stor sportslig och kommersiell potential.

-Vi är många experter som tror och tycker saker inom handbollen. Nu kan vi istället få veta. Mig veterligt så är vi först i handbollsvärlden med att jobba med det här systemet, säger förbundskapten Staffan Olsson.

Det aktuella systemet – Quuppa – användes av det svenska skidlandslaget inför VM i Falun. Genom ett samarbete med Nationellt Vintersportcentrum i Östersund fick det svenska handbollandslaget tillgång till den exklusiva utrustningen. Ett avancerat LPS-system (Local Positioning System) som gör det möjligt att exempelvis följa vilka sträckor spelarna tillryggalägger och i vilka hastigheter. Men det mest anmärkningsvärda torde ändå vara att LPS-teknologin dessutom har integrerats i bollarna.

-Vi har jobbat med systemet under två träningspass och det har fallit mycket väl ut. Det går att få fram hur mycket data som helst men det måste förstås vara lite rim och reson på det hela. Hitintills har vi tittat på hur mycket spelarna springer och bollens hastighet vid skott och passningar. Vi adderade även ett pulsband på killarna för att även få med deras individuella belastning, förklarar Staffan Olsson vidare.

Att det – även för en skicklig förbundskapten – kan vara svårt att med blotta tränarögat bedöma hur mycket spelarna rör sig blev om inte förr uppenbart för Staffan Olsson då systemet nyligen testades.

-Jag trodde att det hade varit en ganska lugn träning men siffrorna visade att dom ändå hade sprungit i genomsnitt fem kilometer. För mig var det också intressant att notera att skillnaden mellan den som sprang mest kontra den som sprang minst var . Där kan man på sikt gå in och analysera vad som är en rimlig löpsträcka för en specifik position eller kroppstyp.

Tagg-en (engelska och en allmän tekniskt term = Tag) fästs på spelarna på skosnören.

Ett möjligt nästa steg, berättar Staffan Olsson, kan vara att även integrera accelerometrar, eventuellt i tröjorna. Men det finns också andra möjligheter, utöver de rent sportsliga.

-Ja, det finns dessutom en intressant kommersiell potential i det här. Det handlar bland annat om möjligheten att visa utvalda data från spelarna på arenornas storbildsskärmar. För TV-bolagen öppnas också nya dimensioner som bland annat kan innebära att deras experter får en massa intressant statistik att analysera.

Inom fotbollen jobbar i dag ett antal storklubbar på kontinenten systematiskt med de här frågorna ur ett sportsligt perspektiv. I handbollsvärlden, berättar Staffan Olsson, använder sig Norge – i första hand damlandslaget – av ett system kallat ”Katapult”. Men där är det ännu inte möjligt att göra mätningar kring bollhastigheten.

-Vi hoppas kunna finansiera inköpandet av det här systemet till nästa säsong. Möjligheten att även kunna använda det kommersiellt blir då en viktig nyckel. Lyckas vi få till det så behöver vi sannolikt även anlita någon som kan hjälpa mig och vår fys-tränare med bearbetandet av all data.

När detta skrivs har landslaget precis klarat av det första hindret på vägen mot det hägrande OS-målet. Laget avfärdade bekvämt Lettland och Slovakien i EM-kvalet och tog sig som gruppsegrare till EM-slutspelet i Polen i januari 2016.

Att det blev gruppseger var viktigt med tanke på seedningen till slutspelet. Exakt vilken placering som kommer att krävas för att nå OS är i dagsläget skrivet i stjärnorna. Men det k a n räcka med att nå kvartsfinalen. Allt beror på hur det går för redan OS-klara europeiska lag som Frankrike, Polen, Spanien, Danmark och Kroatien. Men att det oavsett utfallet för dessa länder kommer att bli en riktigt tuff utmaning råder det inget tvivel om.

-Trots att vi har många nya spelare i laget har vi gjort en riktigt stabil säsong i år. Målvaktsspel och försvarsspel har sett bra ut och jag tycker även att vi börjar hitta linjerna i anfallsspelet. Fortfarande får vi jobba med att få ut mer av våra omställningar. EM-slutspelet kommer att bli tufft men jag tycker ändå att vi har närmat oss de allra främsta lagen. Det skulle självklart betyda mycket för svensk handboll om vi lyckas kvalificera oss för OS nästa år, säger Staffan Olsson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper