Richard Rikardsson tar Sveriges första medalj i snowboard när han vinner silver i parallellstorslalom i Salt Lake City 2002. Foto: IOK

Publicerad 22 november 2015

Snowboards olympiska historia

Snowboard kombinerar moment från vågsurfing, skateboard och skidåkning. Sporten gjorde olympisk debut i Nagano 1998.

Snowboard utvecklades i USA under 1960-talet när personer runt om i landet började experimentera med nya vinteraktiviteter. Under det kommande decenniet började flera pionjärer producera brädor och sporten blev allt mer populär. Surfare och skateboardåkare blev involverade och runt 1980 var snowboard spridd över hela landet.

I slutet av 1970-talet började snowboardåkarna att ”invadera” de traditionella skidresemålen. Något som inte mottogs med glädje av de traditionella skidåkarna som försökte exkludera dem från ”sina berg”. Mot slutet av 1990-talet hade dock i stort sett alla skidorter accepterat de nya åkarna eftersom orterna insåg de nya intäkter som kom med snowboardåkarna.

Tävlingar är nästa logiska steg när en ny sport föds. I USA hölls de första nationella mästerskapen 1982 och året därpå arrangerades även de första världsmästerskapen där. Sju år senare bildades det internationella snowboardförbundet och 1994 introducerade det Internationella Skidförbundet, FIS Snowboard som en disciplin. Det hjälpte för att bana väg för sporten in på det olympiska programmet.

Snowboard i OS

  • 1998 i Nagano gjorde snowboard debut på det olympiska programmet med storslalom och halfpipe.
  • 2002 i Salt Lake City byttes storslalom ut mot parallell storslalom.
  • 2006 i Turin gjorde snowboardcross debut på programmet.
  • 2014 i Sotji kom slopestyle med.
  • 2018 i PyeongChang gör Big air debut på det olympiska programmet. Beslutet togs av IOK 2105.

Partners