OS-invigning i Vancouver 2010. Foto: TT

Publicerad 19 oktober 2015

Krafttag för ren idrott

Representanter för Internationella Olympiska Kommittén, nationella olympiska kommittéer och internationella specialförbund har träffats i IOK:s högkvarter i Lausanne för att följa upp Agenda 2020:s genomförande.

Olympic Summitsdeltagare under mötet i Lausanne. Foto: IOK

Olympic Summitsdeltagare under mötet i Lausanne. Foto: IOK

Under ledning av IOK-presidenten Thomas Bach var det i första hand fyra områden som belystes:

  • En ren idrott
  • Idrottens styrelseskick och självständighet
  • Den olympiska TV-kanalen
  • Ansökningsproceduren för olympiska spel

Ren idrott belystes från två håll. Dels ur anti-doping synvinkel och dels ur vadslagning och korruptionsynvinkel.

Mötet i Lausanne beslöt att undersöka möjligheterna att göra WADA till en helt oberoende organisation med det övergripande världsansvaret för anti-dopingarbeet och testning.

Vid mötet i Lausanne konstaterade man också att samtliga internationella olympiska specialförbund anslutit sig till IBIS, det av IOK utarbetade underrättelsesystem som ska avslöja illegal vadslagning och korruption inom den olympiska idrotten.

Mötet betonade också vikten av att den olympiska rörelsens medlemsorganisationer följer de grundläggande regler för hur idrotten ska styras som tagits fram i Agenda 2020.

Den nya globala olympiska TV-kanalen ska vara tillgänglig för alla 365 dagar om året. Just nu arbetar man för fullt med att hitta nyckelpersoner till den nya kanalen och ett datum för den nya kanalen, som ska kunna ses på alla möjliga plattformat, kommer att beslutas så fort som alla teknik är på plats.

Vidare konstaterades att den nya ansökningsproceduren för att få arrangera ett olympiskt spel fått beröm av samtliga städer som söker sommarspelen 2024.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper