Adrian Schultheiss under herrarnas kortprogram i Vancouver 2010. Foto:TT

Publicerad 3 oktober 2015

Så funkar konståkning

Konståkning är vad det låter som. Man tävlar i att åka skridskor och utföra hopp, piruetter och stegsekvenser så konstnärligt som möjligt till musik. Häng med så förklarar vi lite mer.

Hur många får tävla?

Totalt kan det vara 144 deltagare i konståkningstävlingarna på OS i Peking 2022. 72 damer och 72 herrar.

OS-grenarna

Under OS kan man tävla i fyra olika grenar inom konståkning. Det finns individuella tävlingar för damer och herrar som kallas singelåkning. En dam och herre kan tävla tillsammans i paråkning eller isdans. Paråkning är mer likt singel med hopp och piruetter. Isdans är mer likt dans på is utan hopp men med piruetter. Sen finns det även en lagtävling där alla fyra grenar ingår och man tävlar i sin gren sedan läggs resultaten ihop.

Konståkning, singel och par

De tävlande åker två olika program. Det ena som kallas kortprogram och det andra friprogram. Det korta programmet är max 2 minuter och 50 sekunder långt och ska innehålla bestämda element. Tre olika hopp, varav en axel, ett hopp som föregåtts av steg, och en hoppkombination. Åkaren ska också göra tre piruetter varav en kombinationspiruett, och en stegsekvens. I paråkning ska programmet innehålla elementen lyft, kast, tvist, dödsspiral, parpiruett och ett hopp sida vid sida. Det fria programmet är 4 minuter och 30 sekunder (+- 10 sekunder) för herrar och par. För damer är det 4 minuter (+- 10 sekunder) långt. I det fria programmet ska damerna utföra sju hoppelement där tre kan vara kombinationer bestående av två eller tre hopp i rad. Herrarna har åtta hoppelement och de kan göra kombinationer på tre dessa. Både damerna och herrarnas program ska också innehålla tre piruetter och en koreografisk sekvens och en stegsekvens. Alla element förutom den koreografiska sekvensen bedöms dels utifrån den tekniska svårigheten och dels utifrån konstnärligt utförande. Den koreografiska sekvensen bedöms bara i konstnärligt utförande.

I OS är det 30 damer och 30 herrar som deltar i de individuella konståkningstävlingarna. Alla startar i det inledande kortprogrammet men bara de 24 bästa får gå vidare till det avslutande fria programmet. I partävlingen deltar 19 par och 16 går vidare till fria programmet. Den som får flest sammanlagda poäng efter båda programmen vinner.

Isdans

I isdans tävlar man i par med en man och en kvinna, precis som i paråkning. I isdans gäller det att paret är samspelta och att de åker i takt till musiken. Takten varierar beroende på dansen. Man kan bland annat dansa vals, tango, samba eller foxtrott. Det förekommer inga hopp i isdans och åkarna får inte vara ifrån sin partner längre än fem sekunder. Här är tävlingen uppdelad i ett kort dans och en fridans.

23 par får delta i OS. De 20 bästa paren från den korta dansen går vidare till den avslutande fridansen.

Lagtävling

I den mixade lagtävlingen består ett nationslag av en individuell herr- och damåkare, ett par och ett isdanspar som alla åker varsitt kort- och friprogram. Totalt 10 lag får ställa upp i OS-tävlingen. Kvaltävlingen består av samtliga kortprogram. Efter kortprogrammen kan laget välja att byta ut åkarna vilket gör att nationslaget kan bestå av upp till tolv tävlande. Laget får poäng efter placeringar i kortprogrammen, där ettan får tio poäng och tiondeplatsen ger ett poäng. De fem bästa lagen (eventuellt fler ifall fler lag delar femteplatsen) går vidare till finalen där samtliga åkare och par kör varsitt friprogram. I finalen får lagen på nytt poäng efter placering. En förstaplats ger tio poäng och en femteplats ger sex poäng. Är fler lag kvalificerade får sexan fem poäng och så vidare. Det lag som får flest sammanlagda poäng efter kval och final vinner.

Konståkningens grunder

Isen på en konståkningsarena är 56-60 meter lång och 26-30 meter bred. De tävlande ska utföra två olika program, som ska följa förutbestämda regler. Det finns en teknisk panel som identifierar åkarens alla hopp, piruetter och stegfrekvenser och som registrerar svårighetsgraden på alla element i åket. En domarpanel sätter sedan poäng för hur bra åkaren utförde de olika elementen. Domarpanelen sätter också en konstnärlig poäng där de tittar på dessa punkter:

  • Skridskoteknik
  • Sammanbindande steg och rörelser
  • Presentation / framträdande
  • Koreografi
  • Tolkning till musiken

Partners

Huvudsponsorer, logotyper