Svenska olympier som deltagit från OS i Helsingfors 1952 och framåt. Foto: SOK

Publicerad 14 september 2015

Dåtidens stjärnor möter framtidens

Olympier från 18 olika OS mötte framtidens blivande stjärnor på den nya multiarenan i Göteborg i helgen.

I samband med att Olympic Day anordnades på Göteborgs nya multiarena i Kvibergs Park passade sällskapet Svenska Olympier på att bjuda in till en träff för före detta Olympier. Omkring femtiotalet Olympiska deltagare från Helsingfors-OS 1952 fram till Vancouver 2010 samlades.

Sällskapet Svenska Olympier bildades i samband med hundraårsjubileumet av Solskensolympiaden i Stockholm 1912. Omkring 1700 av de idag levande olympierna är med i sällskapet.

Under dagen på Kvibergs Park fick deltagarna passa på att vara med på invigningen av Olympic Day som är en prova-på dag där barn och ungdomar i närområdet får möjlighet att testa på idrotter tillsammans med ortens lokala föreningar. Givetvis passade också olympierna på att leka loss bland barnen.

Ishockeyspelaren Jonas Bergqvist (OS-brons Calgary 1988 och OS-guld Lillehammer 1994) på den tillfälliga isen under Olympic Day. Foto: SOK

Efter en gemensam lunch på Göteborgs Idrottsmuseum fick deltagarna en guidad tur på muséet samt lyssna till historieforskaren Daniel Svensson som berättade om träningens utveckling under 1900-talet, något som många av deltagarna kunde relatera till.

Gunnar Larsson, simning och Stefan Ingvarsson, gång kunde båda berätta om att man redan inför OS i Mexico 1968 såg till att acklimatisera sig för den höga höjden vid tävlingarna.

Träffen avslutades med en gemytlig middag med högt i tak och många idrottsminnen.

Full rulle hos skyttet. Här provar seglaren Peter Kolni (OS 1968, 1972 och 1976 med en femteplats i Tornado som bäst i Montreal 1976) sina skyttetalanger. Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper