Olympierna Fredrik Lindström och Anja Pärson möter barnen under Olympiadagarna i Umeå. Foto: SOK.

Publicerad 20 maj 2024

Strålande Olympiadagar i Umeå lockade tusentals

I strålande vårväder drog årets turné av Olympiadagarna i gång i Umeå, där premiären lockade inte mindre än 2650 besökare. Denna festliga start på OS-året på svensk mark bjöd på en helg fylld med idrottsliga prova-på-aktiviteter, roliga framträdanden och olympiska idolmöten, vilket skapade en oslagbar atmosfär av gemenskap och idrottsglädje.

Ishockeyspelaren och olympiern Danijela Rundqvist skriver autografer under Olympiadagarna i Umeå. Foto: SOK.

Fredagens program riktades speciellt mot barn från sex olika skolor, inklusive några från utsatta områden där kommunen vill få fler att hitta till idrotten. De 650 eleverna fick chansen att utforska 18 olika aktiviteter och dagen avslutades med ett Olympialopp där varje deltagare belönades med en medalj. Fritidsbanken, som har sin största verksamhet i Umeå, erbjöd ett brett utbud av aktiviteter som sportrullstol, innebandy, baseball och gå på lina.

Under lördagen bjöds alla Umeåbor in till idrottsfesten som kryddades med uppträdanden av Bolibompaprogramledaren Ayla Kabaca och barnartisten Grannen Måns, som spred glädje hos både stora och små. Naturligtvis fanns flera olympier på plats, som längdåkaren Jonna Sundling, skidskytten Fredrik Lindström samt slalomåkarna Anja Pärson och Jessica Lindell Vikarby som alla deltog aktivt i allt från cirkuskonster till dans och spel med barnen.

– Det har varit soliga, underbara dagar och några av de absolut bästa Olympiadagarna jag varit på. Jag känner mig oerhört stolt över dessa dagar som vi åstadkommit och hur vi kunnat nå så många barn, säger Jessica Lindell Vikarby som också är SOK:s projektledare för Olympiadagarna.

Olympiadagarna i Umeå genomfördes av SOK i samarbete med RF Sisu Västerbotten och Umeå Kommun. Idrottsaktiviteterna genomfördes av engagerade ledare från 24 av kommunens olika idrottsföreningar, vilka var avgörande för dagarnas framgång. En extra krydda till helgen var utlottningen av Uniqlo-priser och fri entré till badet Navet för de som deltog i en aktivitetsbingo.

Nästa stopp för Olympiadagarna blir Eskilstuna den 30 maj – 1 juni. I höst gör evenemanget även besök i Gränby, Uppsala den 30-31 augusti och på Stockholms Stadion den 4-5 oktober.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper