Publicerad 6 september 2015

Så funkar tyngdlyftning

Så här fungerar tävlingarna i olympisk tyngdlyftning.

Man tävlar i disciplinerna ryck och stöt, i nämnd ordning och med maximalt tre lyft i varje delgren.

Ryck - stången lyfts med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar.

Stöt - är ett tvåmomentslyft, först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna/bröstet, därefter knuffas eller stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången.

Den stora skillnaden ligger alltså i att lyftaren i stöt "mellanlandar" med skivstången på axlarna, reser sig upp och sedan stöter upp stången på raka armar, medan han/hon i ryck drar upp skivstången från höfthöjd direkt till raka armar och därefter reser sig.

Vikten väljs fritt av lyftaren, minsta tillåtna viktökning av skivstången mellan första och andra försök är ett kilo. Det finns inga gränser för hur mycket man får öka. Totalt har lyftaren tre försök i varje delgren, ryck och stöt, detta oavsett om lyftet klaras eller inte.

Lyften bedöms av tre domare, som var för sig kan godkänna alternativt underkänna ett lyft. Alla domarna behöver inte vara eniga, majoriteten avgör. Vinnare är den lyftare som uppnår högsta resultat när bästa ryck och stöt läggs samman. Lyfter två eller flera lyftare samma resultat, avgörs tävlingen till fördel för den lättaste lyftaren. Lyftarna bestämmer själva på vilka vikter de önskar starta på. Lyftaren har en minut på sig att påbörja lyftet, undantag är då en och samma lyftare skall utföra två eller tre lyft utan att en annan lyftare har lyft, då tilldelas två minuter till försöket. Vikten på stången får inte minskas.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper