Stefan Lindeberg inför valet av OS-stad
Stefan Lindebergs krönika i Idrottens Affärer inför valet av OS-stad 2022:
OS ska återta sin inspirationskraft för idrott, utmaningar och som bärare av tydliga värderingar och hållbara lösningar. Tröskeln ska bli lägre för mindre länder med demokratiskt öppna beslutsprocesser att kunna bli OS-värdar.
Kostnaderna för att söka och genomföra OS ska sänkas och transparenta processer komma på plats både för valet av OS-städer och hur ekonomin hanteras.
Det är vad IOK vill. Det är bra och precis det vi också vill. Men samtidigt riskerar själva kärnan i OS-tanken att driva fram höga kostnader och därmed stora risker!
Samexistens ska vara möjligOS ska samla hela världen, med full respekt och lika värde för varje individ och visa att fredlig samexistens är möjlig oavsett hur turbulent omvärlden är. Den starkaste symbolen för detta är idén om en (1) OS-by för alla.
Koncentrerade koncept kommer alltid att vara överlägsna när IOK går till beslut!
Men koncentrerade koncept riskerar att leda till investeringar som behövs för OS men inte efter spelen. Det sista IOK vill ha, efter rader av förskräckande exempel, är arenor som står tomma eller boende och infrastruktur som är överdimensionerade och kostar stora pengar lång tid efter spelen.
Skärpta krav
Så... samtidigt med ett samlat koncept vill IOK se Olympiska Spel som skapar bestående värden för idrotten och för samhället, inte "vita elefanter". En inte alldeles lätt ekvation.
IOK:s nya principer för hur OS ska ordnas och OS-städer utses slogs fast efter ett års öppen process i Agenda 2020. Men först med OS 2024 kan det nya vara fullt genomfört och för IOC är det viktigt att de nya principerna börjar få effekt redan nu.
IOKhar sett till att kontraktet med den blivande värdstaden för 2022 innehåller skärpta krav på etik, arbetsrätt och hållbarhet. Kontraktet är ett stort steg framåt också genom att vara öppet redovisat. Genomslaget är inte givet varken i valet eller i tillämpningen av de tydligare kraven.
Två kandidater
Hur ser då alternativen ut när IOK går till beslut den 31 juli i Kuala Lumpur? Efter Stockholms, Münchens och alla andra avhopp finns bara Kina och Kazakstan kvar att välja på för vinter-OS 2022.
Peking använder en del arenor från OS 2008, men mycket nytt behövs. OS ska bli en hävstång för nya möjligheter till vinteridrott, för byggen av nya snabbtåg och för miljöinvesteringar som är akuta. Efterbörden ger säkert pluspoäng hos IOK även om miljöpaketet inte hinns med. Asien skulle ju inte få OS 2022 men det kunde vara en bra chans att flagga upp för ett OS i Kina 2026!
Den stora svagheten är att Spelen sprids på tre områden med betydande avstånd. Det är inget IOK vill se och Almaty i Kazakstan erbjuder ett överlägset samlat koncept. Men till vilket pris? Almaty har långt ifrån den infrastruktur som krävs. Det fattas 20 000 hotellrum, som förstås inte behövs efter spelen. Det är inte en ny debatt om "vita elefanter" IOK vill ha, och gapet är så stort att det är svårt att se att det skulle gå att lösa med tillfälliga lösningar på ett rimligt sätt.
Det är ingen önskesits för IOK.
London bra modell
OS i London visade annars att en kombination av permanenta och temporära lösningar både kan ge ett samlat OS-koncept och en bra efterbörd, med anläggningar av stort värde kvar efter spelen samtidigt som annat som inte behövs på sikt kan plockas ner.
Men också temporära lösningar kostar pengar och för att det ska bli rimligt så behövs två saker - en OS-stad som i utgångsläget har det mesta på plats så att behovet av tillfälliga lösningar blir rimligt - och en ekonomi i projektet som ger den nödvändiga finansieringen.
Ett av de viktigaste syftena med Agenda 2020 har varit att åter göra ett OS på hemmaplan attraktivt så att fler vågar söka spelen. De nya principerna är bra och ett nödvändigt steg på vägen.
Men räcker inte!
12 miljarder extra viktiga
Det handlar också om pengar! Pengar för att minska riskerna för OS-städerna och skapa finansiering för koncentrerade OS-koncept med en bra balans mellan permanenta investeringar och temporära lösningar.
Det är därför IOK steg för steg har ökat sitt bidrag till OS-städerna. Ett bidrag som för OS 2022 under förra året höjdes med två miljarder kronor till, med dagens dollarkurs, mer än 7 miljarder kronor!
Det är i det perspektivet prislappen på TV-rättigheterna i Europa för OS ska ses. De dryga 12 miljarder som Discovery/Eurosport får betala är en viktig pusselbit för att OS i framtiden ska kunna arrangeras också i länder som Sverige på det sätt och med den inspirationskraft vi vill att OS ska stå för!
SOK:s ordförande Stefan Lindeberg har fått ett stort antal reaktioner på ovanstående krönika och ger här en samlad kommentar till dessa:
Stockholm är rätt oxå 2026 Länk till annan webbplats.
Det är rätt att det hade varit perfekt för IOK med OS i Stockholm 2022 och på det sätt vi ville arrangera det! Vi lyckades komma på banan trots uppförsbacken av ett valår och motvinden från debatten om OS i Sotji. Men, i februari 2014, krävdes ett aktivt beslut i Stadshuset. Vi gjorde allt vi kunde för att hinna bli klara med de fördjupade studierna. Men Stockholms majoritet gick till beslut på förstudien från 2013. Det var en bra förstudie men bara just en förstudie så det är klart att revisorerna kunde peka på osäkerheter i siffrorna. Trots vår forcering hann vi inte, men bara en vecka efter Stockholms nej var det nya underlaget framme och med det en urstark budget. Nu fanns också den nya betoningen på hållbarhet i bredaste mening och nya siffror från IOK, om än inte på dagens bidragsnivåer. Med de nya reglerna kommer förvisso fler att kunna söka och konkurrensen hårdna, men de välkomnar inte utspridda spel. Det är ett farligt missförstånd. Tvärtom ger de ökade bidragen större möjlighet till koncentrerade spel genom smarta temporära lösningar och bra efteranvändning för de fasta investeringarna. Stockholm kan leverera "den nya tidens spel" precis som man gjorde 1912, mer samlade, mer idrottsliga, mer inspirerande. Idag är det fler beslutsfattare som kan mer och som tvärs över partigränserna inser vad ett OS kan betyda och vad Stockholm, med sitt unikt samlade koncept kan erbjuda som modell för framtidens OS och för idrotten som del i staden, i livet, i vardagen.
Krönikör
Stefan Lindeberg