Svenska truppen vid invigningen. Sofia Mattsson är fanbäraren. Foto: Ville Stokstad/TT

Publicerad 13 juni 2015

Pampig invigning av Baku 2015

De historiska första Europeiska Spelen invigdes under fredagskvällen den 12 juni på ett fullsatt Olympic Stadium i Baku. Den svenska truppen leddes av brottare Sofia Mattsson.

Elden tänds. Foto: Gettyimages

I och med att en stor del av de svenskar som är här står redo för att tävla under helgen så blev det en ganska liten svensk trupp som paraderade på invigningen. Fanbärare var Sofia Mattsson, som på sitt brottnings-CV har elva medaljer på VM och EM hittills i karriären.

-Man hoppas ju verkligen på att få ta med sig en medalj härifrån. Det är verkligen en stor ära att få vara fanbärare. Jag blev väldigt förvånad när Peter (Reinebo, truppchef red.anm.) ringde och frågade, och nu börjar man allt bli lite nervös, sa Sofia Mattsson innan invigningen.

Deltagarparaden gick till på samma sätt som på ett vanligt OS, där Grekland gick in som första land och värdnationen gick sist. Däremellan gick länderna i engelsk bokstavsordning.

Den svenska truppen på väg till invigningen. Foto: SOK

Själva proceduren med att tända elden var tillsynes rätt snabbt avklarat tidigt i ceremonin. Långt innan deltagarparaden så fördes elden in av den Azeriska paralympiske mästaren i judo från London tillsammans med Ungdoms-OS-mästaren i taekwondo från Nanjing 2014. De gick fram till mitten av scenen och stoppade sedan ned elden i en lucka i golvet som flammade till några sekunder för att sedan sakta slockna. Men sedan efter paraden, alla traditionsenliga tal och hissadet av flaggor så kom blev istället elden en del av ett vulkaniskt skådespel där en man och kvinna slutligen slungade den mot en stor sfär som fattade eld och slutligen steg likt en sol.

Foto: GettyImages

Mycket av underhållningen gick i historiens tecken med ett stort fokus på det nationella men när det kom till den musikaliska delen bjöds publiken på den pianospelande internationella superstjärnan Lady Gaga som sjöng John Lennons Imagine.

Lady Gaga. Foto: Gettyimages

Partners

Huvudsponsorer, logotyper