Sofia Mattsson, Sveriges fanbärare i Baku 2015. Foto: SOK

Publicerad 12 juni 2015

Sofia Mattsson bär den svenska fanan

Ikväll klockan 18 svensk tid börjar sändningarna från invigningen av den första upplagan någonsin av Europeiska Spelen i Baku. Den svenska truppen kommer ledas in på arenan av brottaren Sofia Mattsson från Gällivare.

Spelens invigning och dagliga highlights kommer att sändas på Viasat Sport.

Sofia Mattsson är regerande Europamästarinna i brottning och med ytterligare tio VM- och EM-medaljer i bagage är hon en av de tyngst meriterade idrottarna i den svenska truppen.

Drygt halva den svenska truppen är nu på plats i Baku och deltog i gårdagens Välkomstceremoni där de aktiva välkomnades till byn av arrangörsorganisationen. Under en dryg halvtimmes utomhusuppträdande i ES-byn kom bland annat den elden på besök och Azerbajdzjans deltagare ifrån Eurovision Song Contest 2013 stod för underhållningen.

Ytterligare tre svenskar har varit tvungna att dra sig ur tävlingen på grund av sjukdom eller skada, Henrik Jansson, skyttesport samt det svenska beachvolley-laget Karin Lundqvist och Nina Grawender. Det innebär att det totalt är 71 aktiva som kommer tävla för Sverige i Baku.

Brottarna och MTB-cyklisterna: Zackarias Tallroth, Matthias Wengelin, Theodros Toinousidis, Emil Lindgren, Alexander Jersgren och Jenny Rissveds. Foto: SOK

Redan den första dagen är det tävlingsstart för tolv svenskar. Först ut är Mountainbike-cyklisterna Jenny Rissveds, Emil Lindgren och Matthias Wengelin som har hunnit med tre träningspass på tävlingsarenan.

- Banan känns över förväntan och det ska bli kul att köra. De har verkligen gjort något riktigt bra av de förutsättningar som finns i naturen här och banan har några riktigt tekniska partier som kan bli knepiga, säger Matthias Wengelin.

Fredrik Lundin, förbundskapten triathlon och hans adept Lisa Nordén. Foto: SOK

I damernas triathlon står Lisa Nordén på startlinjen. Efter gårdagens tekniska möte där startplatserna avgörs stod det klart att Lisa kommer starta på en av platserna i mitten av startfållarna. Något som förbundskapten Fredrik Lundin känner sig nöjd med.

- Det viktigaste var att undvika att få någon av platserna längst till höger där vattnet är lite djupare och man kommer behöva starta att simma när de andra fortfarande kan springa. Trots att det är en lång tävling så behöver man vara noggrann med varje detalj och kommer man efter lite grann i starten så kan det visa sig vara avgörande i slutändan, säger Fredrik Lundin.

För brottarna är det deras Europamästerskap som avgörs här i Baku och hälften av killarna tävlar första dagen; Zakarias Tallroth (-71 kg), Alexander Jersgren (-80 kg) och Theodoros Tounousidis (-98 kg).

- Men det här är mycket större än ett EM. Det känns till och med större än VM, som ett mini-OS. Om jag tar mig till ett OS så tror jag att det här är en bra förberedelser för vad som väntar där, säger brottaren Frunze Harutyunyan som tävlar i 66-kilosklassen på söndag.

Bordtennisens lagturnering drar även den igång på lördag. Det svenska damlaget har fått en tuff lottning där de ställs emot Rumänien i första matchen. Även killarnas lottning blev tuff. De möter Ukraina i första matchen, vinner de där får de möta turneringens förstarankade lag, Tyskland redan i kvartsfinalen.

Följ tävlingarna på TV:

Invigning och dagliga highlights sänds på Viasat Sport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ tävlingarna på nätet:

Live-stream på Baku:s officiella Youtube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Baku 2015:s officiella hemsida Öppnas i nytt fönster.

Följ truppen på sociala medier:

Facebook @SWEolympic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Twitter @SWEolympic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Instagram @SWEolympic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper