Foto: Baku 2015/GettyImages

Publicerad 10 juni 2015

Vägen till Rio via Baku

På fredag invigs historiens första Europeiska Spel i Baku, Azerbajdzjan. Spelar man sina kort väl på denna kontinentala tävling så finns det chanser att kamma hem nationella kvotplatser till OS i Rio för flera idrotter.

Kontinentala spel har sedan länge varit etablerat i andra världsdelar. Asian Games, Pan-American Games, African Games och Commonwealth Games har funnits sedan länge och spelar ofta en betydande roll när det gäller kval inför kommande OS.

I Baku 2015 har 12 av de 20 idrotterna fyra olika varianter av kvalificeringsmöjligheter till OS i Rio 2016. Så här ser det ut för de olika idrotterna.

1. Direktkvalificering

Bordtennis

Vinnaren i herrarnas och damernas singelturneringar tar en automatisk kvalplats till OS-turneringen i Rio.

Triathlon

Vinnaren av herrarnas och damernas tävling erhåller en nationell kvotplats för sitt hemland i OS i Rio.

Skyttesport

Vinnarna i de 15 olympiska tävlingarna i Baku erhåller en nationell kvotplats för sitt hemland i OS i Rio.

2. Indirekt kvalificering

Bågskytte

Rankingpoängen som delas ut i Baku 2015 ingår i Världsrankinglistan och ligger på samma nivå som på ett Europamästerskap. Världsrankinglistan används sedan för att fördela kvarvarande kvotplatser till OS i Rio i en andra kvalificeringsfas.

Cykel

Samtliga tre OS-discipliner, landsväg, BMX och Mountainbike erhåller rankingpoäng för tävlingen i Baku som sedan ligger till grund för fördelningen av kvotplatser mot OS i Rio.

Judo

För Judo avgörs Europamästerskapen inom ramen för Baku 2015 vilket innebär att rankingpoängen är den samma som för kontinentala mästerskap. Rankingpoängen ingår i den olympiska kvalificeringsranking som ligger till grund för fördelningen av kvotplatser mot OS i Rio.

Taekwondo

Rankingpoängen för Baku 2015 är på samma nivå som kontinentala mästerskap och Regionala Multi Sport Games. Rankingpoängen ingår i den olympiska kvalificeringsranking som ligger till grund för fördelningen av kvotplatser mot OS i Rio.

Volleyboll

I Baku 2015 tilldelas samma rankingpoäng som på World League och World Grand Prix, som används för kvalificeringen för OS Rio 2016.

Beach Volleyball

Turneringen i Baku 2015 ger samma rankingpoäng som kontinentala tour masters, som används för kvalificeringen inför OS i Rio 2016.

3. Internationella Förbundens kvalificeringsstandard

Friidrott

IAAF:s kvalificeringsstandard gäller under tävlingen i Baku 2015.

Simning

FINA:s kvalificeringsstandard gäller under tävlingen i Baku 2015.

4. Road to Rio

Boxning

På Världsmästerskapen 2015 delas kvotplatserna ut till OS i Rio där de tre bästa i varje viktklass tar en kvotplats till sitt land. I Baku 2015 gäller det att placera sig på prispallen för att ta en av de tre kvotplatser per viktklass till VM. De som inte lyckas med detta har ytterligare en chans att kvala in till VM på EM som avgörs i augusti.

Brottning

På världsmästerskapen 2015 sker den första fasen av OS-kvalificering till Rio 2016. För att få delta som land i en viktklass på VM gäller att landet har ställt upp i samma viktklass på EM i Baku 2015. Landet måste ställa upp med samma antal brottare per stil och viktklass I Baku som på VM.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper