SOK:s personal är redo att ta emot en tredjedel av den svenska truppen till Baku 2015 som anleder till Azerbajdzjan sent i natt. Foto: SOK

Publicerad 9 juni 2015

Välkommen till Baku, Team Sweden!

På fredag invigs historiens första Europeiska Spel i Baku, Azerbajdzjan. Det svenska boendet står redo i ES-byn och i natt anländer de första delarna av truppen.

Den totala svenska truppen består av 74 aktiva och 48 ledare. Två aktiva har tvingats lämna återbud på grund av skada, Sofia Paldanius, kanot och Josefine Fredriksen, brottning.

De första aktiva som reser in till Baku är Bordtennislagen (dam och herr), Mountainbikecyklisterna, herrbrottarna samt Triathlon och Karate. Samtliga av dessa tävlar under de två första dagarna efter spelens öppnande och kommer nu ha möjlighet till 3-4 dagars träning inför tävlingstart.

Till höger syns svenskhuset i ES-byn. Foto: SOK

Så många ledare är på plats

Av den 48 man stora ledarstyrkan är 35 av dessa är direkt kopplade till en idrott i form av exempelvis tränare och förbundskaptener. SOK:s kansli på plats består av 10 personer under hela perioden varav fyra är läkare och sjukgymnaster och två är videocoacher. SOK:s truppchef och assisterande truppchef var först på plats, den 5 juni, för att kvittera ut nycklar till boendet, konfirmera den svenska truppen och så vidare.

- Det ska bli intressant att se vilken nivå tävlingarna kommer att hålla. För några av våra idrotter är det här viktiga tävlingar på väg mot OS i Rio, säger Peter Reinebo, Sveriges truppchef för Baku 2015.

För totalt 12 av 20 idrotter är tävlingarna i Baku 2015 på ett eller annat sätt involverat i OS-kvalificeringarna mot Rio 2016. Mer om detta imorgon.

Ett av rummen i svenskhuset i ES-byn. Foto: SOK

Så här bor Sverige

Med undantag för kanotisterna som har ett eget boende i närheten av kanotarenan så bor den svenska truppen i ES-byn tillsammans med cirka 6.000 andra aktiva från Europas alla länder. Byn ligger i nordvästra delen av Baku, på promenadavstånd till National Stadium där invigningsceremonin kommer att äga rum.

ES-byn består av 13 nybyggda, permanenta byggnader med 8-13 våningar som efter spelen kommer bli till lägenheter med 6-8 bäddar. Här blir den svenska truppen inhyst i tvåbäddsrum som är relativt spartanskt möblerade, på samma sätt som på ett OS.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper