Publicerad 4 juni 2015

USA:s damer med Pia Sundhage tog guldet

Tre nationer på damsidan har deltagit i alla fem OS-turneringar som spelats. Sverige, Brasilien och USA tillhör den exklusiva skaran. Några starka damnationer hade inte lyckats kvala in till OS-turneringen. Tyskland, Kina, Norge och Australien saknades denna gång. Detta ökade naturligtvis de svenska drömmarna om en olympisk medalj och VM-bronset året innan talade för en sådan utveckling.

Sverige vann en gruppspelsmatch (4-1 mot Sydafrika) och spelade två oavgjorda (Japan 0-0 och Kanada 2-2). Men det svenska laget var skadedrabbat och det blev förlust i kvartsfinalen mot starka Frankrike med 1-2 trots ledning med 1-0. De svenska damernas OS-facit på fem spelade turneringar är sex segrar av 19 möjliga. 

I finalen mötte regerande OS-mästarinnorna USA, med Pia Sundhage som förbundskapten, 2013 års världsmästare Japan. En final som dominerades av Japan men där USA stod förde avgörande målen. USA vann med 2-1 inför drygt 80 000 åskådare. Två USA-mål i början av varje halvlek chockade Japan men efter japansk reducering med knappt 30 minuter kvar av finalen kom inte världsmästarinnorna närmare en kvittering än två ribbträffar. 

Mexico besegrade de brasilianska favoriterna

På herrsidan talades det som vanligt i första hand om Brasilien. Landet saknar en stor titel – OS och med stjärnspelare som Neymar, Thiago Silva, Oscar med flera i laget var laget favorittippat. 

Hemmanationens trupp var föremål för heta debatter före turneringen. I internationella fotbollssammanhang har ju Storbritannien fyra lag – England, Nordirland, Skottland och Wales. 

Skulle man kunna foga samman dessa fyra nationslag till ett slagkraftigt OS-lag? 

Svaret blev nej sedan Skottland och Nordirland vägrat att släppa till spelare. Det förenade kungadömets lag bestod nu av 13 engelsmän och fem spelare från Wales. 

Inför kvartsfinalen hade Storbritannien gått igenom gruppspelet med två vinster och en oavgjord. Sydkorea väntade i kvartsfinalen och hemmanationen fick se sig besegrade med 5-4 efter straffar och förlängning. 

Sydkorea förlorade sedan semifinalmatchen mor Brasilien som vann med 3-0. 

I finalen väntade Mexiko för Brasilien. Favoriterna fick en mardrömsstart då Mexiko efter försvarsslarv kunde ta ledningen efter bara 28 sekunders (!) spel. 

Ytterligare en försvarsmiss med en kvart kvar av matchen gav Mexiko ledningen med 2-0. 

Brasilien kunde reducera på övertid och hade en ypperlig chans att ta matchen till förlängning bara sekunder före slutsignalen. 

Det som bäddade för det mexikanska guldet var ett starkt lagarbete som besegrade ett stjärnspäckat Brasilien som inte spelade som ett lag. 

Om fyra år i Rio har Brasilien chansen att på sitt 13:e försök ta ett OS-guld. Då lär pressen på laget bli enorm.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper