VM-semifinal ger biljett till Rio
Först måste de ta sig levande ur ”Dödens grupp”. Nästa utmaning utgörs av nervösa utslagsmatcher i VM-slutspelet i Kanada. Tiden då det var mer eller mindre självklart att det svenska damlandslaget skulle kvalificera sig för OS är historia.
-Vi tror att vi måste gå vidare till semifinal för att kvalificera oss för OS, men det kan räcka med kvartsfinal. Det finns tre europaplatser och konkurrensen har hårdnat genom att länder som Holland, Schweiz, Frankrike och Norge har gått starkt framåt på senare år, säger Lilie Persson, assisterande förbundskapten.
På plats tidigt
Lagledningen har valt att följa den förra förbundskaptenen Thomas Dennerbys recept med att ha en lite längre förberedelsetid på plats. Normalt brukar laget ha en pre-camp innan avfärd men det var inte möjligt den här gången eftersom Damallsvenskan spelades in i det sista.
-Det tar alltid några dagar att acklimatisera sig och så har vi några spelare som har lite problem med jetlag, säger Lilie Persson.
Nyckelordet i uppladdningen inför VM är individualisering.Uppgiften handlar om att skräddarsy förberedelserna så att varje individs behov tillmötesgås i möjligaste utsträckning.
-Halva truppen spelar utomlands och de avslutade sina seriespel redan i början av maj. De har fått individuella program av oss och har kunnat träna med svenska lag för att hålla formen. Några av våra allsvenska spelare har haft ett tätt spelschema på slutet medan andra, tyvärr, har fått för lite speltid i sina klubblag. Så alla kommer till den här samlingen med olika förutsättningar bakom sig, säger Lilie Persson.
En fördel trots allt?
Årets VM-turnering går till historien som den första som spelas på konstgräs. Ett faktum som först skapade irritation i svensklägret.
-När den inledande besvikelsen över beslutet lagt sig så var det dags att se professionellt på det hela och ”gilla läget”, säger Lilie Persson.
Kanske kommer underlaget i slutändan till och med visa sig bli en plusfaktor för de svenska damerna? Truppen består ju trots allt av ett antal spelare som är väl förtrogna med vad spel på konstgräs innebär.
-Ja, många av våra inhemska spelare har ju regelbundet matcher på konstgräs. Samtidigt spelar flera av våra bärande utlandsproffs – Lotta Schelin, Nilla Fischer, Kosovare Asllani med flera – bara på naturgräs. Å andra sidan lär väl knappast Nigerias spelare ha så mycket erfarenhet av konstgräs. USA-spelarna har en viss vana, även om de till vardags spelar på naturgräs, säger Lilie Persson.