Publicerad 12 mars 2015

Stabilt - men spetsen saknas

Stabilt – men utan den där riktiga spetsen. Så lyder den korta sammanfattningen av det alpina herrlandslagets säsong.

Tomas Karlsson saknar den riktiga spetsen på herrsidan. Foto: Claudio Bresciani, TT

-Det blev ju ett VM-brons i den mixade lagtävlingen. Sedan var det stolpe ut individuellt även om både André Myhrer och Marcus Larsson faktiskt tog sina två bästa placeringar för säsongen på VM. Men på ett mästerskap är det ju alltid medaljerna som räknas, det är de som folk kommer ihåg, säger Tomas Karlsson,förbundskapten för herrlandslaget.

För få pallplatser

När Tomas ska sammanfatta säsongen 2014/15 så lyder betyget ungefär som det i VM. Generellt bra – men för få pallplaceringar.

Höjdpunkterna har utgjorts av Mattias Hargins seger i Kitzbühel och Jens Byggmarks tredjeplats i Madonna di Campiglio. Därutöver har de svenska slalomherrarna radat upp placeringar i skiktet fyra till tio.

Hur ser det då ut på lite längre sikt?

-Jag tycker att det börjar röra på sig. Vi behöver bli bättre på att slussa in talanger som befinner sig strax under landslagsnivån i den främsta träningsgruppen. Sedan är vi starka i slalom men måste förbättra oss i storslalom och störtlopp. Ett positivt utropstecken är talangen Felix Monsen, sjua i Super-G på junior-VM i går i Lillehammer.

Alltid ett stort steg

Samtidigt, betonar Tomas, ska man ha klart för sig att steget mellan att vara en talangfull junior till att slå igenom i seniorsammanhang alltid är stort.

Snittåldern i herrarnas första startgrupp har höjts och är i dag över 30 år. Många aktiva väljer numera att fortsätta sina karriärer längre – både av lust och av ekonomiska skäl.

På senare år har vi fått vänja oss vid att i första hand ställa de blågula medaljförhoppningarna på det framgångsrika damlandslaget. Vad är det egentligen som ligger bakom utvecklingen på damsidan?

Barriärer bröts på 80-talet

-Det började med det så kallade ”Dam projektet. Det bröts barriärer då åkare som Camilla Nilsson och Monica Äije började ta pallplatser på världscupstävlingar. Ur den satsningen kom sedan även Pernilla Wiberg fram. Fler såg att svenska tjejer kunde lyckas internationellt, precis som det var på herrsidan under Ingemar Stenmarks tid. I ett sådant läge gäller det att man låter de talanger som kommer fram få access till att träna med våra bästa åkare, säger Tomas Karlsson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper