Publicerad 30 juni 2021

Så funkar alpint i OS

Alpin skidåkning har flera grenar på det olympiska programmet. Här förklarar vi OS-tävlingarna i alpint lite mer i detalj.

Hur många får tävla?

Totalt kan det vara 306 deltagare i de alpina grenarna på OS i Peking 2022. 153 damer och 153 herrar.

OS-grenarna

I alpint tävlar man i sex olika grenar: störtlopp, super-g, alpin kombination (störtlopp och slalom), slalom, storslalom och en mixad lagtävling i parallellslalom.

För alla grenar gäller samma grundförutsättning, snabbast genom banan vinner. I teknikgrenarna slalom och storslalom är det bäst sammanlagd tid av två åk som gäller medans fartgrenarna störtlopp och super-g avgörs på ett åk. Alpin kombination avgörs också på en sammanlagd tid av två åk, först kör man ett störtloppsåk och sedan ett slalomåk.

Lagtävlingen

Lagtävlingen avgörs i parallellslalom med direktutslagning. Varje lag består av fyra medlemmar (två damer och två herrar) plus två reserver. Varje möte består av fyra åk, damer möter damer och herrar möter herrar. Vinnaren i varje åk tjänar ett poäng till sitt lag (vid likaresultat får båda lagen var sin poäng). Det lag som har flest poäng vinner mötet. Om båda lagen har lika många poäng efter fyra åk så slår man ihop den bästa herrtid och den bästa damtiden i varje lag till en sammanlagd tid. Då vinner laget med snabbast sammanlagda tid. Om båda åkarna kör ut i ett åk så vinner den åkare som kommit längst i banan.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper