Publicerad 5 mars 2015

Stjärnor på kampsportens skuggsida

Svensk judo kämpar på i skymundan av andra kampsporter med ett vikande antal utövare. Men tittar man på världsrankingen i de olika viktklasserna så finner man likväl ett helt koppel svenskar bland de 30 högst rankade i världen.

Judons förbundskapten Robert Eriksson instruerar på ett träningsläger på Playitas.

Hur är det egentligen möjligt? Förbundskapten Robert Eriksson och Martin Pacek som ingår i SOK:s Topp- och talangogram förklarar.

-Generellt kan man säga att judo har tappat lite mark i Sverige. En förklaring är att utövare gått från judo till andra kampsporter. Men det går även i den andra riktningen, men då är det mest att man motionstränar judo. säger Robert Eriksson.

Majoritet barn och ungdomar

Förbundet arbetar hårt med att förklara för utomstående vad judo egentligen går ut på. Judo är redan en stor barn- och ungdomsidrott. Av totalt 18 000 medlemmar är majoriteten barn eller ungdomar.

-Ett antal projekt pågår – bland annat i skolorna – där barn får prova på sporten. Men sedan gäller det förstås även att behålla de som börjat och där har vi inte varit lika framgångsrika, säger Robert Eriksson.

Trots ett begränsat urval av aktiva har svensk judo aldrig varit slagkraftigare än nu. Sju aktiva ingår i SOK:s Topp- och talangprogram.

Sju med i Topp- och talangprogrammet

-Det är rekord för vår sport. Robert har jobbat hårt som förbundskapten och det kommer hela tiden nya talanger underifrån. I varje årskull har det kommit någon som utvecklats mycket och som följt med på träningsläger och tävlingar, säger Martin Pacek som själv är rankad femma i världen.

Enligt Robert Eriksson finns det i huvudsak två vägar att gå. Den ena innebär att man väljer att satsa mycket på några få talangfulla individer. Man ger dem mycket stöd och hoppas att det ska hålla hela vägen för dem. Men själv har han alltid föredragit att satsa lite bredare – det vill säga att få en ökad bredd på toppen.

Gruppen höjer individen

-Väljer man att satsa allt på några få blir det lätt en ökad press på dem vid mästerskap – och inte minst då OS. Har vi en bredare trupp kan fler dela på den bördan men framför allt stötta varandra då det kommer till skarpt läge. Sedan får man väl säga att vi har haft lite tur att få fram en grupp individer som orkat hela resan. Nu är vi en grupp på sju aktiva i Topp-och talang plus några till som kan prestera. Bara gruppen gör resultat så kommer det att höja alla individer på sikt, säger Robert Eriksson.

Alla tränar i Stockholm

I dag tränar samtliga i Topp-och talangprogrammet med Polisens judoklubb i Stockholm. Att ha en grupp aktiva som befinner sig på samma nivå och tränar tillsammans är viktigt.

-Bra sparring är helt avgörande, en förutsättning för att kunna konkurrera i världstoppen. Vi har haft ett visst nordiskt utbyte men annars reser vi runt mycket i världen för att få rätt matchning. Det gäller då att se till att det finns bra sparring för både herrarna och damerna och för aktiva i olika viktklasser, säger Martin Pacek.

Fotnot: I SOK:s Topp- och talangprogram ingår (aktuell världsranking inom parentes): Anna Bernholm (24), Joakim Dvärby (32), Marcus Nyman (70), Martin Pacek (9), Robin Pacek (27), Mia Hermansson (23).och Tommy Macias (96).

Partners

Huvudsponsorer, logotyper